Hotel Černigov půjde k zemi. Dominantou Hradce je přes 40 let

Do dvou let by měla zmizet jedna z dominant Hradce Králové – hotel Černigov. Krajský úřad potvrdil na více než 40 let starou stavbu demoliční výměr. Na stejném místě by měl vyrůst nový hotel. Proti zbourání toho současného se ale postavila řada obyvatel města i někteří architekti.

Hotel stojí na Riegrově náměstí v sousedství hlavního železničního nádraží. Jeho demolici povolil už před časem královéhradecký magistrát a nově bez námitek i kraj. Proti jeho rozhodnutí už není možné se odvolat. 

Stavba začala v roce 1969, o šest let později už hotel sloužil prvním hostům. Budova je největší stavbou v Hradci Králové. Černigov je vysoký 55 metrů, má 15 pater a pojme víc než 580 hostů. Jeho výstavba stála ve své době astronomických 77 milionů korun.

Hotel Černigov půjde za dva roky k zemi (zdroj: ČT24)

Budovu navrhl architekt Jiří Zídka. Jeho syn, rovněž architekt, stále věří, že ještě existuje naděje na její záchranu: „Buď si to investor ještě rozmyslí, tomu věřím já, druhá možnost je, že ještě není dořešené naše druhé podání na ministerstvo kultury.“ Ministerstvo už však před časem památkovou ochranu budovy odmítlo. Národní památkový ústav přitom resortu doporučoval opak.  

Na místě po hotelu Černigov by měl vzniknout komplex se čtyřhvězdičkovým hotelem, který doplní kongresové centrum, kanceláře a v uliční úrovni obchodní prostory. Součástí projektu je obchodní vnitroblok s restauracemi a kavárnou.

Vizualizace nového hotelu, který nahradí Černigov
Zdroj: ČT24

Stavět chce skupina CPI, kterou ovládá realitní magnát Radovan Vítek. Černigov se podle vlastníka opravit a modernizovat nedá. Hlavním důvodem jsou prý nevyhovující dispozice nebo nízké stropy jednotlivých podlaží.

Investor předpokládá, že demolice hotelu začne nejdříve v roce 2019. „Dokud nebude správní rozhodnutí na výstavbu nového hotelu, tak se starý hotel bourat určitě nebude,“ uvedl zástupce společnosti CPI Stanislav Mach.