Setkání se Zemanem si na Slezské univerzitě nenechalo ujít 150 studentů. Desítky dalších besedu bojkotovaly

Prezident Miloš Zeman se ve čtvrtek v rámci své třídenní náštěvy Moravskoslezského kraje setkal se studenty Slezské univerzity v Opavě. Přednášková místnost, kam Zeman zavítal, byla plná. „Na debatě v aule vysoké školy bylo kolem 150 studentů,“ upřesnila redaktorka České televize Markéta Radová. Kolem šesti desítek studentů však besedu se Zemanem bojkotovalo. Zaplnili opavskou kavárnu a sledovali krátký film o Havlovi. Před univerzitou demonstrovalo s transparenty asi deset lidí.

Debatu na univerzitě zahájil její rektor Pavel Tuleja. „Na začátku ujistil všechny přítomné o tom, že žádné otázky nebyly předpřipravené,“ poznamenala Markéta Radová. První z dotazů na Zemana směřoval k aktuálnímu dění. Na otázku, proč se nesetkal s dalajlamou, Zeman sdělil, že tak neučinil ani papež, ani Alžběta II. Tibet byl podle něj teokraticko-otrokářskou společností.

Na dotaz, koho by volil, kdyby byl americký občan, pak Zeman prohlásil, že Donalda Trumpa. A to za jeho postoj k nelegální migraci a islámské radikalizaci.

Miloš Zeman na Slezské univerzitě
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

:. Prezident Miloš Zeman (uprostřed) v rámci své návštěvy Moravskoslezského kraje přijel 3. listopadu do Opavy na besedu se studenty Slezské univerzity. Vedle Zemana vpravo je rektor Pavel Tuleja.

Poslední otázku vyslovil student Maxmilián Kubný s červenými trenkami nad hlavou. „Ptal se, jak Miloš Zeman vnímá aktuální protesty,“ uvedla Markéta Radová. Zeman prohlásil, že si dění, které nastalo na státní svátek nebere osobně. Je to podle něj výrazem neúcty vůči republice. Studenta upozornil, že ho budou z dlouhého držení trenek nad hlavou bolet ruce a že Masaryka také vyhnali z přednášky. Važme si svých oponentů, když nedemonstrují pomocí spodního prádla, ale argumentů, doplnil Zeman svou odpověď.

Odpoledne zavítá rovněž na Bruntálsko

Prezident, který ve čtvrtek druhým dnem pokračuje v třídenní návštěvě Moravskoslezského kraje, se v Opavě setkal také s vedením vysoké školy. Odpoledne se přesune na Bruntálsko, kde navštíví Rýmařov a Bruntál. Hovořit tam bude s představiteli měst i s občany.

Čtvrteční program zahájil u Národního památníku II. světové války v Hrabyni na Opavsku, kde položil květiny a rovněž stuhou prezidenta republiky dekoroval vojenský prapor Krajského vojenského velitelství. Diskutoval také s válečnými veterány.

Miloš Zeman začal třídenní cestu po Moravskoslezském kraji v Ostravě, kde se ve středu setkal se zástupci regionu. Navštívil také Orlovou nebo karvinské Lázně Darkov, kde ho přivítal plný přednáškový sál.