Hradecký kraj ovládl dodavatele léků pro nemocnice. Načasování vzbudilo pochybnosti

Zdravotnický holding bez povšimnutí odkoupil akcie Královéhradecké lékárny za 51 milionů (zdroj: ČT24)

Královéhradecký kraj se stal v říjnu jediným vlastníkem společnosti Královéhradecká lékárna. Ta představuje monopolního dodavatele léků pro krajské nemocnice. Od podnikatele Jaroslava Nádvorníka získala jeho podíl ve výši 35 procent za 51 milionů korun. Kontrakt byl ale uzavřen několik dní po krajských volbách, první náměstek hejtmana Otakar Ruml (KSČM) tak uzavření obchodu označil za podraz.

Dohodu o prodeji uzavřela krajská společnost Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje, která v kraji řídí činnost nemocnic. Nyní je tak jediným majitelem Královéhradecké lékárny.

Hejtmanství sdělilo, že o odkupu podílu rozhodlo představenstvo holdingu, aby stoprocentním vlastnictvím lékárny umožnilo její další rozvoj. „Bylo to čistě v jeho kompetenci a odpovědnosti,“ uvedla mluvčí hejtmanství Martina Götzová. Připomněla, že podíl soukromníka v krajské lékárenské firmě byl dlouhodobě terčem kritiky.

Rozhodně je to jedna z největších transakcí zdravotnického holdingu a z mého pohledu neměla proběhnout tak, jak proběhla.
Lenka Fialová
členka dozorčí rady Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje a.s., nestraník za KSČM

Hejtmanův náměstek Ruml ale uvedl, že o transakci do pondělka nevěděl. O případném nákupu podílu v lékárenské firmě si podle Rumla mělo rozhodnout až nové vedení kraje. „Jako rada kraje jsme o prodeji nerozhodli. Zneužili (představenstvo holdingu) období, kdy staré zastupitelstvo skončilo a nové ještě nefunguje,“ upozornil Ruml.

Uzavřeným obchodem je šokován i pravděpodobně budoucí náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09). Vyslovil pochybnost nad tím, zda nákup majetkového podílu byl v orgánech holdingu a kraje dostatečně projednán a schválen. Nevyloučil, že celý obchod by kvůli tomu mohl být zpochybněn.

Rychlost, se kterou byl tento obchod uzavřen, i následnosti jednotlivých kroků ve mně vzbuzuje i spoustu pochyb.
Aleš Cabicar
zastupitel Královéhradeckého kraje za TOP 09

Cabicar i proto prohlásil, že hodlá ve zdravotnictví kraje nastolit takový systém řízení, aby se nic podobného nemohlo v budoucnu opakovat. „Vyvodím z toho důsledky pro řízení zdravotnictví v kraji včetně případné personální zodpovědnosti. Nemůže existovat situace, že tři lidi budou dělat padesátimilionové obchody s majetkem kraje,“ řekl Cabicar.

Kupní cena odpovídá znaleckému posudku

Předseda představenstva Zdravotnického holdingu Miroslav Procházka ve vyjádření pro Českou televizi uvedl, že uzavření kupní smlouvy nebylo motivováno politicky. „Jednalo se o manažersko-ekonomické rozhodnutí, za které je zodpovědné představenstvo holdingu,“ uvedl Procházka. Smlouvu označil za výhodnou pro holding, orgány holdingu podle něj byly průběžně informovány.

Odkup podílu schválilo představenstvo holdingu 14. října a 19. října smlouvu za Zdravotnický holding podepsal Procházka. Kupní cena 51,378 milionu korun odpovídá ceně stanovené znaleckým odhadem. Cenu holding Nádvorníkovi uhradí ve třech splátkách po zhruba 17 milionech korun v letech 2016 až 2018. Odkup by měl financovat Zdravotnický holding z vlastních zdrojů. Před osmi lety Nádvorník za akcie zaplatil 700 tisíc korun.

Jaroslav Nádvorník k prodeji akcií Královéhradecké lékárny
Zdroj: ČT24

Podnikatel pak nadále podle údajů v obchodním rejstříku zůstává předsedou představenstva Královéhradecké lékárny. „Manažerské vedení lékárny bude v kompetenci vedení holdingu,“ uvedla k případným změnám ve vedení lékárny mluvčí kraje.

Společnost Královéhradecká lékárna vznikla v roce 2008 za krajské vlády v čele s ODS jako společný podnik kraje a Nádvorníka. Zásobuje léky krajské nemocnice a provozuje deset veřejných lékáren. Zaměstnává přes osm desítek lidí a v roce 2015 měla při obratu 330 milionů korun čistý zisk 10,5 milionu korun. V roce 2014 měla firma zisk 26 milionů korun a vyplatila z něj dividendu 21 milionů korun.