Děda s vnukem okrádali seniory. Přišli si na 600 000 Kč

Okrádali seniory

Nový trik, jak okrást důchodce o peníze, vyšetřují policisté v Ostravě. Děda s vnukem oslovovali seniory na ulici a snažili se je přesvědčit, aby jim půjčili peníze na zaplacení účtů za nemocnici. V té měl po autonehodě údajně skončit jejich příbuzný. Podvodníci pak seniora doma vykradli. Celkem si přišli na 600 000 korun.

Dvojici pachatelů, kteří se k činu již přiznali, zatkli policisté v minulých dnech. Šlo o pětašedesátiletého muže a jeho jednadvacetiletého vnuka. Seniory okrádali od loňského října. Všem obětem bylo 80 až 90 let. Tvrdili, že jejich příbuzným se stala nehoda, že jsou v nemocnici a potřebují se za nimi dostat. Také uváděli, že sice mají peníze, ale jen dolarové bankovky. Jako důkaz jim ukazovali velké množství falešných peněz.

Podle policistů vždy chtěli půjčit kolem 10 000 korun. Slibovali, že za pomoc vrátí více. „Když ale zjistili, kde mají oběti uložené mnohdy celoživotní úspory, starší z pachatelů seniora zabavil. Druhý pak využil jeho nepozornosti a peníze ukradl,“ řekla policistka Eva Fajnorová.

Případem se kriminalisté začali zabývat 16. června. Ten den dostali informaci, že důchodce v Ostravě-Porubě přišel o 320 000 korun. Během vyšetřování zjistili, jakým vozem pachatelé odjeli. S pomocí slovenských kolegů pak odhalili i jejich totožnost. Muže pak začali sledovat. Čekali, až se do Česka vrátí. To se stalo 11. října. V Ostravě oba zadrželi v době, kdy se snažili okrást dalšího důchodce.

Podvodníci se během výslechu přiznali, že okradli osm důchodců, kteří pocházejí z Ostravy, Karviné, Frýdku-Místku, Zlína, Uherského Hradiště a z Brna. „Senioři celkem přišli o téměř šest set tisíc. Policisté jim ale peníze vrátí. Celou částku totiž našli u podvodníků a zabavili ji,“ zjistil Jiří Loučka.

  • 2016 – Oprava hrobky: Skupina vyděračů měla okrást seniora o 1,6 milionu Kč. Skupina mužů ve věku od 34 do 55 let seniorovi přislíbila opravu hrobky. Důchodce opakovaně navštěvovali, podváděli a vydírali pod různými smyšlenými záminkami.
  • 2015 – Zaměstnanci energetické firmy: Tři muži seniorům tvrdili, že vyřizují slevy na energiích. Místo toho ale v jejich bytech kradli. Kriminalisté evidují celkem 14 okradených, celková škoda se pohybuje okolo 30 000 korun.
  • 2014 – Slíbil zisk z reklamních poutačů: Moravskoslezská policie upozornila na podvodníka, který okrádá seniory. Sliboval jim peníze za umístění reklamních poutačů. Na svědomí má desítku okradených v celém Česku.
  • 2014 – Falešný vnuk: Řadu okradených důchodců zase mají na svědomí falešní vnuci. Podvodníci postupovali vždy podle stejného scénáře. Oběť si vyhlédli v telefonním seznamu podle jména. Hledali například jména jako Emilie či Cecílie. Jména, která naznačovala, že jde o seniora. Pak se vždy vydávali za vnuka napáleného a žádali o peníze například na nákup auta. Podvedení jim vypláceli částky od 30 000 do 150 000 korun. Celkem si tento gang vydělal 700 000 korun.