Novorozenou dceru hodila do popelnice. Soud matku poslal na 10 let do vězení

Žena, která podle obžaloby loni v červnu zabila v Mníšku pod Brdy svou novorozenou dceru, má jít na deset let do vězení. Rozhodl o tom Krajský soud v Praze. Verdikt není pravomocný. Matka děvčátko po porodu zabalila do igelitu a odložila do kontejneru, dítě se udusilo. Žena si podle svého tvrzení myslela, že bylo dítě mrtvé. Znalci ale uvedli, že holčička byla zdravá a schopná života.

„Provedené důkazy obžalovanou jednoznačně usvědčují ze spáchání činu,“ řekl předseda trestního senátu Stanislav Černecký. „O tom, že zabalení do igelitu a vhození do kontejneru způsobí dítěti smrt, musela být přinejmenším srozuměna,“ dodal soudce.

Dítě se narodilo v červnu 2015 v sedmém měsíci těhotenství. Matka dva dny před porodem požila potratovou pilulku, kterou si opatřila na internetu. Po porodu zabalila plačící dítě do igelitové tašky a dvou igelitových pytlů a odnesla ho do kontejneru, kde se udusilo. Tělo našli policisté, kteří ženu o několik dní později obvinili.

Žena tvrdila, že byla těhotná jen krátce

Podle obhájce matky není prokázané, že by žena zabíjela úmyslně. Obžalovaná podle něj chtěla pilulkou jen legálně přerušit těhotenství, domnívala se prý, že je těhotná pouze několik týdnů. Do obsahu tašky se prý žena nedívala, myslela, že je v ní mrtvý plod. Podle advokáta se žena nedopustila trestného činu a měla by být obžaloby zproštěna.

Státní zástupkyně Miloslava Zagarová ale označila tvrzení matky za účelová. Žena si podle spisu už měsíc po skutečném početí dítěte vyhledávala na internetu příznaky těhotenství a možnosti interrupce ve druhém trimestru. Pro ženu proto Zagarová navrhla 15 let vězení.

Interrupci může žena v Česku podstoupit do 12. týdne těhotenství. Později to lze pouze ze zdravotních důvodů. Potrat pomocí pilulky, která plod z dělohy vypudí, se v Česku provádí do 49. dne těhotenství, kdy embryo má nanejvýš deset milimetrů. Pilulku může podle zákona podat jen lékař v nemocnici.