Vzácné arboretum v Březové nechali energetici vykácet

Události: Spor o zničenou unikátní zahradu (zdroj: ČT24)

Část unikátního arboreta v Březové u Karlových Varů je definitivně zničená. Všechny rostliny odtud nechali vytrhat energetici, kteří mají nedaleko trafostanici. Tvrdí, že nebylo možné pečovat o dřeviny v jejím ochranném pásmu.

Zahrada s bonsajemi a vzácnými dřevinami doslova vzkvétala v západočeské Březové patnáct let. Část byla na pozemku Dvořákových, kteří arboretum stvořili, část i na obecní půdě. Obě části byly veřejně přístupné. Nyní však zbývá již jen část zahrady na soukromém pozemku. Na obecní přijeli dělníci, co tam rostlo, vytrhali nebo pokáceli a jezírka zasypali.

Ze znaleckých posudků vyplývá, že zničili zahradu v hodnotě pěti milionů korun. Podle syna majitele Jaroslava Dvořáka „to byla svévole obce“. Starosta Martin Gruber však vinu na destrukci vzácného arboreta odmítá a odkazuje na ČEZ. Jeho mluvčí Michaela Jírovcová potom poukazuje na zákon. „Na pozemku se nachází naše trafostanice. Ochranné pásmo je podle zákona sedm metrů u těchto typů. V okolí nesmí být žádné pevné překážky,“ uvedla.

Část arboreta na obecním pozemku ovšem Dvořákovi již několik let nespravovala a obě poloviny odděloval plot. Pozemek sice měla rodina původně pronajatý na dvacet let, ale již před osmi lety radnice smlouvu vypověděla kvůli chybnému číslu parcely a nabídla novou. To však Dvořákovi odmítli, následně obec svoji část oplotila. Spor skončil u soudu, který Březová prohrála. „Minulý rok jsme vyplatili částku 900 tisíc,“ uvedl starosta obce Martin Gruber.

U soudu by ale mohlo postupné zničení zahrady skončit ještě jednou, i když zatím je k tomu daleko. Jaroslav Dvořák podal kvůli zničení vzácných dřevin trestní oznámení.