Památkáři chtějí z Václavského náměstí vygumovat vjezd do garáží

Proti rozměrným vjezdům do podzemních garáží, které mají vzniknout na pražském Václavském náměstí, se ostře ohradili památkáři. Vědecká rada ústavu se připojila k podnětu, které poslalo pražské pracoviště NPÚ ministerstvu kultury ve snaze vzniku vjezdových ramp zabránit. Podle architekta přestavby Václavského náměstí ale alternativa neexistuje.

Pod Václavským náměstím mají být po jeho připravované rekonstrukci podzemní garáže. Vjíždět by se do nich mělo přímo ze spodní části náměstí, což se nelíbí veřejnosti laické ani části odborníků. Široká veřejnost se k návrhu na přestavbu Václavského náměstí nedávno vyjádřila při veřejném projednání. Památkáři potom vyjádřili své výhrady podnětem k ministerstvu kultury. Podalo jej pražské pracoviště NPÚ, ale nyní se k němu připojila i vědecká rada generální ředitelky památkového ústavu.

„Vědecká rada s připuštěním předmětných vjezdových ramp z prostoru Václavského náměstí nesouhlasí,“ stojí v závěrech rady. Nelíbí se jí především to, že městský odbor památkové péče při schvalování ramp nevzal v úvahu stanovisko NPÚ. Rada již v roce 2014 konstatovala, že „zábor veřejného prostoru pro dopravní obsluhu je nepřípustný“.

Památkáři by chtěli, aby auta do podzemních garáží vjížděla z Panské resp. ulice V Cípu. To však odmítá architekt přestavby náměstí Jakub Cigler. Vjezd do garáží z Panské by podle něj příliš zatížil uličky v okolí. Cigler sám vnímá vjezd z náměstí jako „nutné zlo“. Samotné garáže však považuje za nutné městská část, protože zvýší parkovací kapacitu dolní části Václavského náměstí ze 70 na 170 míst. Podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) představují garáže způsob, jak dostat auta z povrchu Václavského náměstí.

Na úpravy Václavského náměstí čeká Praha již déle než deset let. Tehdejší studio Cigler Marani Architects připravilo projekt již v roce 2005. Zatím došlo jen k drobným změnám, například stánky na náměstí dostaly novou podobu. Rekonstrukce by měla stát asi 150 milionů korun, hotová bude přibližně za rok od vydání všech povolení. Magistrát věří, že je získá do poloviny příštího roku.