Ubytovna Klíček v Motole 31. října končí. S nemocnicí se nedohodla

Nadační fond Klíček v prostorách pražské nemocnice Motol končí. Čtyři místnosti, ve kterých poskytuje ubytování a podporu rodičům, jejichž děti se tam léčí, musí vyklidit do pondělí 31. října. Nemocnice by ale s nadačním fondem ráda dále spolupracovala v jiných oblastech.

Klíček využíval prostory 23 let. Každoročně poskytl nocleh až 800 lidem. Čtyři místnosti měla nadace k dispozici zdarma a bez uzavření smlouvy. Právě s tím má právní oddělení nemocnice problém.

„Nechceme prostory vyhlašovat za nepotřebné, což bychom podle současné legislativy měli udělat. Druhý důvod byl, že v nemocnici probíhají velmi rozsáhlé rekonstrukce a potřebujeme v podstatě každý metr čtvereční,“ řekla ČT mluvčí Pavlína Danková. V prostorách ubytovny chce nemocnice zřídit ubytování pro sestry, které mají příslužbu.

Nemocnice by ale s nadačním fondem ráda dále spolupracovala při poskytování jiných než ubytovacích služeb. Klíčku poslala minulý týden návrh smlouvy o další spolupráci. Chtěla, aby například rozšířil již poskytovanou psychosociální péči pro všechny rodiče ubytované v nemocnici.

Klíček v prostorách nemocnice Motol končí (zdroj: ČT24)

Zástupce nadačního fondu Jiří Královec ale návrh označil za likvidační. „Z ubytovny nás vypuzuje do prostoru vrátnice, kde má vzniknout místnost, o kterou se budou dělit neziskové organizace působící v Motole,“ řekl.

Podle Markéty Královcové z Klíčku je navíc podstata nadace úplně jiná. „Nejsme tady primárně proto, abychom dělali psychosociální péči. Jsme tady proto, abychom pomohli rodičům vytvořit zázemí,“ poznamenala. „Snažíme se vytvářet prostředí, kde se rodiče cítí bezpečně a svobodně, aby v sobě zmobilizovali vlastní síly ke zvládání situace, které musejí čelit,“ dodal Královec.

Petici proti rušení Klíčku podepsalo 13 tisíc lidí

Klíček proto nemocnici tento týden navrhl, aby ubytovnu provozovala sama a Klíček si na zajištění některých služeb najala. Nemocnice ale na návrh nepřistoupila. Dalším návrhem naopak ze strany nemocnice bylo, aby Klíček rodinám přispíval na ubytování finančně. O tom budou obě strany ještě jednat.

Motol totiž poskytuje stejné ubytovací služby jako Klíček. Obsazeno má ale průměrně jen asi 25 ze 60 lůžek. Podle některých rodičů v nemocniční ubytovně na rozdíl od pokojů Klíčku není dostatečné zázemí. Za zachování Klíčku proto vznikla v minulých měsících petice, kterou podepsalo přes 13 000 lidí. V září ji projednal i petiční výbor sněmovny.