Nový internetový portál zjednoduší vyhledávání v knihovnách

Čtenáři po celém Česku mohou nově využívat centrální portál určený k vyhledávání, který zjednoduší přístup do katalogů a služeb. Portál spustila Moravská zemská knihovna v Brně. V databázi je prozatím sedm a půl milionu knih, v budoucnu jich bude víc.

Pomocí internetové stránky knihovny.cz mohou lidé vyhledávat v katalozích téměř všech knihoven. Projekt navazuje na nynější Souborný katalog ČR a Jednotnou informační bránu. Dosud museli zájemci o knihu vyhledávat v jednotlivých katalozích, s vyhledávačem mohou hledat a zároveň objednávat na jednom místě. Vyhledávání je jednodušší a rychlejší. „Chceme, aby se tam uživatelé snadno vyznali a zároveň měli možnost vyhledat dostatek informací o knihách a jejich službách,“ řekl náměstek ředitele Moravské zemské knihovny Petr Žabička.

Zájem o portál bude podle knihovníků velký

Celý projekt stál třináct milionů korun. Většinu peněz autoři utratili za mzdy programátorů a technické zajištění. Vyhledávač spravuje Sdružení knihoven ČR, nicméně na chodu portálu se významně podílí hlavně dvaadvacet zakládajících institucí.

Osmnáct z nich už na webu nabízí své katalogy, například Městská knihovna v Praze, Národní lékařská knihovna či Vědecká knihovna v Olomouci. Dalších dvanáct se brzy zapojí. Dohromady je v současnosti možné vyhledat sedm a půl milionů knih, časopisů nebo jednotlivých článků.

Zájem o nový web bude podle knihovníků velký. „V České republice máme nejhustší síť veřejných knihoven v Evropě, zaregistrováno je v nich pět milionů lidí,“ řekl ředitel Moravské zemské knihovny Tomáš Kubíček.

V budoucnu budou knihovny nabízet víc služeb

V příštím roce autoři plánují rozšířit stránky o centrální index, který umožní vyhledávat odborné publikace z celého světa. „V současnosti není možné skrze portál poslat knížku z jednoho místa na druhé, podobnou službu budeme nabízet od příštího roku,“ dodal Kubíček.

Zatím není jisté, jestli bude muset čtenář platit za doručení knížky z jiného města. „Jednáme s Českou poštou, aby poplatky za převoz knížky platil stát,“ dodal Kubíček. Některé z nich tuto službu nabízejí už teď. „Záleží na domluvě jednotlivých institucí,“ vysvětlil ředitel knihovny Akademie věd Martin Lhoták.

Projekt vychází z koncepce rozvoje, který připravuje Ústřední knihovnická rada a schvaluje vláda. Nápad vytvořit jednotný portál vznikl už v roce 2010. Na projektu pracovalo téměř sto padesát lidí z více než dvaceti institucí.

V Česku je téměř šest tisíc míst, kde si lidé můžou půjčit knihu. Evropský průměr se pohybuje zhruba kolem jedné knihy na 10 000 obyvatel, v Česku připadá na stejný počet lidí víc než pět.