Bezdomovci se chystají na zimu. Spolu s nimi i krizová centra

Kde a jak přečkáme zimu? Otázka, kterou se musí každoročně zabývat několik tisíc lidí bez domova. V Brně jejich dočasné přístřešky obcházejí strážníci a radí jim, kam se mohou před mrazy schovat. Na zimu se připravuje i Rožnov pod Radhoštěm, který buduje novou noclehárnu a denní centrum, které doposud v městě chyběly.

Většina brněnských bezdomovců představu o tom, kde v teple přespí, má. „Na zimu půjdu na protialkoholní léčení, to není problém,“ uvedl jeden z oslovených bezdomovců. Další oslovená žena bez domova zamíří na mimobrněnskou charitu až 80 kilometrů daleko. Jiní ale blížící se mrazy ještě neřešili. „Minulou zimu jsem byl na squatu na Zvonařce. Letos jsem nad tím ještě nepřemýšlel,“ odvětil další bezdomovec na otázku, kde bude v zimě spát.

Přímo v Brně mohou lidé bez domova využít tři noční krizová centra. Jedno z nich se nachází v prostorách Armády Spásy. V tamní jídelně, která se v zimě promění na noční krizové centrum, může přespat 49 lidí. „Pokud přijdou ještě další klienti, tak využijeme vestibul a podobně,“ vysvětlil ředitel Armády spásy Brno Ivan Borek.

Počty míst v nočních centrech
Zdroj: ČT24

Lidé bez domova mohou využít možnosti přespání i ve dvou dalších krizových centrech – v Bratislavské a Masné ulici. Dohromady mají kapacitu pro 130 lidí. „Přespí buď na zemi, nebo na židli, postele tu nemáme,“ popsala podmínky v nočním krizovém centru Bratislavská sociální pracovnice Zuzana Csontosová. Za pobyt v něm lidé bez domova nemusí nic platit. Noční krizové centrum se otevírá prvního prosince a funguje tři měsíce. „Pokud je hodně mrazivé počasí i později, tak se zvažuje, že se prodlouží,“ dodala.

Speciální kontejnery se v Brně neujaly

Dlouhodobě jsou brněnská krizová centra zaplněná zhruba ze 60 procent. To je také důvod, proč se neujala jedna z alternativních možností na přespávání bezdomovců - upravený nákladní kontejner. Jeho autor jej předloni umístil na zkoušku v Brně. „Oslovujeme města, ale zájem není takový, jak jsme si mysleli,“ řekl autor projektu Jakub Zaviačič.

Vedení města zkušební provoz kontejneru sice povolilo, dál se chce ale spoléhat hlavně na tradiční krizová centra. Sociální pracovníci nápadu přespávání v kontejnerech vyčítali především to, že služba není napojená na důležitou sociální pomoc a poradenství.

Na zimu se připravují centra i jinde

Kromě Brna řeší ubytování lidí bez domova i další okresní města. Odhadovaný počet lidí žijících přímo na ulici je v každém větším městě kolem 30. Některé radnice ale tyto údaje neevidují. Další desítky lidí bez domova pak města ubytovávají v azylových centrech, a to zvlášť pro muže a matky s dětmi v tísni.

Počet lidí žijících na ulici
Zdroj: ČT24

Kromě azylových center pak nabízejí města - právě pro lidi z ulice - možnost přespání v noclehárnách. Jedna z nich nově vzniká v Rožnově pod Radhoštěm, kde kromě ní vznikne i nové denní centrum.

Nacházet se budou v právě rekonstruovaných prostorách v sídle městské policie. Do centra budou moci lidé přijít si vyprat, najíst se a umýt se. V noclehárně, která má kapacitu osm lůžek, se pak vyspat. Každé ráno ji ale musí opustit a nesmí přijít opilí. Zárukou dodržování pravidel bude právě blízkost pracoviště městské policie.