V Jablonci vyrůstá obchodní dům, který nejdřív zbrzdila krize, poté nedostatek elektřiny

V Jablonci vyrůstá nový obchodní dům (zdroj: ČT24)

Padesátitisícový Jablonec bude mít konečně svůj obchodní dům. Vyrůstá přímo v centru města, v místě bývalé velkoprodejny, která byla typickým dílem z dob socialismu. Moderní stavba za víc než dvě stě milionů korun ale budí rozporuplné reakce.

Nový obchodní dům má mít tři patra, sedmdesát obchodů, restaurace, kavárny, to vše na ploše víc než třináct tisíc metrů čtverečních. Dům bude mít i podzemní parkoviště pro zhruba 180 aut.

„V současnosti máme pronajato víc než osmdesát procent plochy. Zastoupena bude řada mezinárodních značek, jednáme ale i s lokálními prodejci,“ uvedl mluvčí skupiny Crestyl Ondřej Micka.

Jablonec neměl pro projekt dostatek elektřiny

O stavbě developer uvažoval od roku 2008, záměr nejprve zbrzdila hospodářská krize, pak Jablonec pro tak velký projekt neměl dostatek elektřiny. Opuštěná velkoprodejna mezitím chátrala, loni ji investor srovnal se zemí.

Ne všichni si podobu nového obchodního centra v okolí secesních domů chválí. „Na papíru byly daleko lepší návrhy, nicméně památkáři si postavili hlavu, a roste tady to, co roste. Já z toho prostě nejásám,“ uvedl náměstek primátora Jablonce nad Nisou Lukáš Pleticha (ČSSD).

Stavba obchodního centra v Jablonci
Zdroj: ČT24

„Bohužel tehdy přes naše zamítavá stanoviska orgány památkové péče tyto stavby nechávaly postavit, aniž bychom měli šanci ovlivnit jejich podobu. Nepovažujeme to za příliš šťastné,“ uvedl ředitel NPÚ Liberec Miloš Krčmář.

Lidé v Jablonci mají obavy i z většího množství aut a dopravního chaosu. „Bude nutné přijmout nějaká opatření minimálně v podobě zobousměrnění několika komunikací. Dojde k úbytku parkovacích ploch, a to samozřejmě občané kritizují,“ upřesnil předseda dopravního výboru v Jablonci nad Nisou Jindřich Berounský. Otevření obchodního domu investor plánuje na jaro příštího roku.