Do rozbitých silnic u polské hranice investuje kraj půl miliardy

Královéhradecký kraj investuje do rozbitých silnic (zdroj: ČT24)

Královéhradecký kraj chce opravit silnice na česko-polské hranici. Odlehlé úseky, na které se roky nedostávalo, totiž místy připomínají spíš polní cesty. Rádi by je přitom využívali hlavně turisti z Polska. Kraj do oprav investuje více než půl miliardy. Někteří místní se ale obávají, že s novými cestami také vzroste doprava.

Některé silnice v kraji jsou ještě jen z hlíny a kamení. „Rozhodně to je šedesát, sedmdesát let neudržované. Od té doby, co odešli Němci, tak na tu cestu nikdo nesáhl,“ říká obyvatel Libné u hranic s Polskem Petr Jandáček.

Kraj to teď chce zlepšit. Radní rozhodli, že na opravy silnic druhé a třetí třídy v odlehlém regionu půjde 503 milionů. Celkem za ně zrekonstruují 43 kilometrů na Broumovsku a v Orlických horách.

Silnic druhé a třetí třídy je v kraji skoro tři a půl tisíce kilometrů. Za poslední čtyři roky stály jejich opravy tři miliardy. Většinu z teď plánovaných pěti set milionů by chtěl kraj získat z Evropské unie.

Nové silnice mají kraji přivést polské turisty

Do oprav se kraj pustí hlavně kvůli Polákům. „V polských turistech vidíme velký potenciál, a pochopitelně, aby sem jezdili, tak silnice musí být kvalitní,“ uvedla mluvčí Královéhradeckého kraje Martina Gőtzová.

Ne všude se ale dočkají nových cest. Původně se měla opravit třeba i ta přes Otovice. Místní ale měli strach, že začnou přes vesnici ve velkém jezdit kamiony s kamením ze sousedního Polska. Kraj tak místo toho, aby do projektu doplnil značku s omezením tonáže, úsek ze seznamu oprav rovnou škrtl.