Pozor při nákupu potravin přes internet. Varuje potravinářská inspekce

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se zaměří na nepoctivé internetové prodejce jídla, kteří často neuvádějí povinné informace o prodávaném jídle. Nejčastěji nabízejí doplňky stravy, čajové směsi či koření se zakázanými látkami. Obchodníci falšují i maso.

Více než čtyřicet procent kontrol kvality potravin nabízených na internetu v letošním roce skončilo s nevyhovujícím hodnocením. Státní zemědělská a potravinářská inspekce bude proto obchodníky víc hlídat. Nejčastěji prodejci uváděli nepovolené informace o výživových hodnotách nebo naopak chyběly povinné údaje. „Klasickým příkladem jsou doplňky stravy, případně čajové směsi a koření, kde zjišťujeme velmi závažné problémy,“ řekl ústřední ředitel SZPI Martin Klanica.

Doplňky stravy často obsahují zakázané látky

Doplňky stravy často obsahují anabolické steroidy nebo jiné zakázané látky. V některých případech naopak žádné podpůrné složky neobsahují. „Mnohdy si sportovci nebo uživatelé těchto doplňků kupují obarvenou vodu nebo cukr,“ dodal Klanica.

Naposledy inspektoři odhalili případ klamání spotřebitele na internetovém portálu damejidlo.cz. Pražská restaurace Kebab Atlas Montes nabízela prostřednictvím portálu produkty z telecího masa, které bylo vyrobeno převážně z hovězího a krůtího masa.

Od roku 2013 vlastní inspektoráty zařízení pro anonymní nákup, díky kterým prodejce nepozná kontrolorův počítač. Lidé totiž nakupují jídlo on-line mnohem víc než dřív, počet registrovaných prodejců každý rok stoupá o 100 až 200 procent. „Spotřebitel na internetu disponuje stejnou mírou ochrany jako v kamenném obchodě,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Výsledky mohou lidé najít na nově zřízeném instagramovém účtu Potraviny na pranýři.

Zároveň na svých webových stránkách zveřejňují seznam rizikových obchodníků a prodávaných výrobků a návod, jak se nepoctivým prodejcům bránit.

Nevyhovující mohou být i potraviny v obchodech a restauracích

Jenom v loňském roce inspekce zorganizovala více než 43 tisíc kontrol, 467 tisíc laboratorních analýz a rozdala pokuty v celkové výši 141 milionů korun. Od loňského roku navíc monitorují kromě obchodů i restaurace, rychlá občerstvení, pivnice či cukrárny. V současnosti zvládnou kontroloři odhalit přítomnost více než 500 pesticidů u živočišného i rostlinného jídla, a to v koncentracích stokrát nižších než před třiceti lety.

V posledních měsících inspekce odhalila například tři a půl tuny vadného želé, protože obsahovalo nebezpečnou látku konjak, která může obzvláště dětem způsobit vážné zdravotní komplikace. V létě zase zavřeli jedenáct restaurací kvůli špatným hygienickým podmínkám.

  • Státní zemědělská a potravinářská inspekce vznikla v říjnu 1986. Od roku 1992 sídlí ústředí inspektorátu v Brně, kde od roku 2003 funguje specializovaná laboratoř. V roce 2005 uvedli do provozu nukleární magnetickou rezonanci, díky které mohou zjišťovat například přítomnost vody ve víně.
  • SZPI dlouhodobě spolupracuje s mezinárodními institucemi, je součástí Evropského systému spolupráce pro boj s falšovanými potravinami (AACS). Součástí připomínek 30 let existence úřadu je také dobrovolná sbírka mezi zaměstnanci s názvem Obědy dětem, která podporuje děti z neúplných rodin, aby ve školách nehladověly.