Rodičky na Olomoucku vybírají ze tří jídel. Vůbec poprvé

Rodičky vybírají ze tří jídel

V nemocnicích v Přerově, Prostějově a Šternberku mohou rodičky nově vybírat až ze tří jídel. Tuto možnost dávají nastávajícím matkám porodnice v Olomouckém kraji vůbec poprvé. Co vlastně jíst a v jakém množství jim navíc poradí nutriční sestra.

Kateřina Horáková je v prostějovské porodnici už podruhé. Možnost výběru ze tří jídel je ale pro ni absolutní novinkou. „Je to perfektní. Byla jsem zde s dcerou před dvěma lety a takový výběr neměli,“ potvrdila. Maminky navíc mohou využít i rad výživových poradkyň. V prostějovské nemocnici s výběrem stravy radí Markéta Říhová. 

„Jedno jídlo je přímo dieta, která je upravena pro maminky s vyloučením potravin, které nejsou vhodné u kojících matek. Další možností výběru je pak z diety, která je šetřicí, bílkovinná,“ sdělila s tím, že třetí možností je diabetická dieta. Ta omezuje pouze příjem cukru, a vynechává tak sladká jídla.

V jídelním lístku nabízíme vegetariánský režim, dále pak šetřicí režim, u kterého vylučujeme luštěniny, tučné pokrmy, ostrá koření, nadýmavou zeleninu, chléb a celozrnné pečivo. V režimu racionálním dostanou pacienti stravu bez jakéhokoliv omezení. Tato varianta je také pro rodičky, kde však vylučujeme potraviny, které by mohly způsobit nadýmání či alergické reakce kojenců.
Lenka Zahrádková
nutriční terapeutka Nemocnice Šternberk
Nemocnice Šternberk
Zdroj: Nemocnice Šternberk

:. Zázemí pro rodičky ve šternberské nemocnici.

Nemocnice chce novinku zavést i na dalších odděleních. A setkají se s ní i další pacienti, kteří přicházejí do nemocnic v Prostějově, Přerově i ve Šternberku, doplnila Marie Marsová, předsedkyně představenstva Středomoravské nemocniční, pod níž zařízení patří.

  • Strava v nemocnicích, porodnicích, domovech pro seniory či ústavech pro postižené nebývá pestrá, i když to se dnes postupně mění. Často obsahuje více soli a špatný poměr živin. Při loňské pilotní kontrole ve 111 zařízeních to zjistili hygienici.
  • Kontrola se konala ve 33 nemocnicích, 25 porodnicích a 53 zařízeních sociálních služeb. Ve čtvrtině porodnic bylo jídlo s nedostatečnou energetickou hodnotou, vyšším obsahem soli, nesprávným poměrem živin. Ředitelé zařízení byli na nedostatky upozorněni.
  • Zdroj: ČTK