„Zakázaný“ hazard stále Praze vydělává půl miliardy za čtvrt roku

Téměř 500 milionů korun získala ve třetím čtvrtletí Praha z hazardu. Část peněz dostanou městské části. Heren by přitom mělo ve městě ubývat, jak již loni rozhodli zastupitelé. Městská rada zdůvodnila zákaz negativními jevy spojenými s hazardem, jejichž náprava stojí více, než hazard Praze vynáší.

Z vybrané půlmiliardy z hazardu rozdělí magistrát mezi pražské městské části 195 milionů korun. Částka, kterou jednotlivé radnice dostanou, souvisí s počtem obyvatel. Na téměř stotřicetitisícovou Prahu 4 tak připadne 128 milionů, stotisícové části Praha 8 a Praha 10 dostanou zhruba po sto milionech. Třísethlavá Praha-Nedvězí si bude muset vystačit s 310 tisíci.

Ke způsobu rozdělení milionů z hazardu však měla námitky část opozičních zastupitelů. Jaroslava Janderová (ODS) upozornila, že rozdělení peněz neodpovídá tomu, kolik je v jednotlivých městských částech hracích přístrojů. Poukázala na to, že nejvyšší částku z kasin na svém území generuje Praha 1, ale nejvyšší podíl od magistrátu nedostala.

Že by měly mít výhodu městské části, kde je nejvíce provozoven, však odmítli například zastupitelé Ondřej Mirovský (SZ) a Mikuláš Ferjenčík (Piráti). Podle nich dopady hazardu stojí město více než to, co z něj získá.

Heren by v Praze mělo postupně ubývat. Loni v listopadu schválili zastupitelé vyhlášku, která je plošně zakázala, v provozu mohou zůstat pouze provozovny označené jako kasina. Herny zanikají postupně ve správním procesu ministerstva financí. Stále je ve městě Praze evidováno asi 7 tisíc hracích přístrojů.