Střední školy i zaměstnavatelé lákají žáky. Chtějí jim pomoci v rozhodování, jakou práci si vybrat

Veletrh nabízí žákům nové příležitosti

Žákům základních a speciálních škol se ve středu představili na Beskydském trhu vzdělávání a uplatnění v Třinci na Frýdecko-Místecku zástupci středních škol ze širokého okolí. A spolu s nimi i významní zaměstnavatelé z regionu. Chtějí žákům posledních ročníků pomoci v rozhodování o tom, jaké by mohlo být jejich budoucí zaměstnání.

„Zájem je obrovský, ať už za strany žáků, škol nebo rodičů,“ poznamenala redaktorka České televize Pavla Daňková s tím, že trh vzdělávání se soustředí nejvíce na technicky zaměřené profese. Ty totiž v kraji chybějí nejvíce.

„Třinecké železárny uvádějí, že potřebují na 400 lidí ročně za pracovníky, o které přijdou pouhou generační obměnou,“ dodala Pavla Daňková, podle níž ocelářských firem je v regionu několik desítek a zažívají zde prudký rozmach.

Pro žáky budou připraveny dílčí praktické úkoly, ve kterých si vyzkouší své dovednosti a zručnost, ale také důvtip, a to pod vedením zástupců firem z Beskyd.
Kateřina Beránková
mluvčí Úřadu práce ČR

„Naší snahou je podpořit nejen kvalitní výběr povolání, ale také podnítit mladé lidi k výběru technicky zaměřených oborů a nasměrovat je tak, aby měli po skončení studia co nejvyšší šance na následné uplatnění,“ uvedl ředitel kontaktního pracoviště úřadu práce ve Frýdku-Místku Vladimír Patáčik.   

Akce je určena nejen žákům a jejich rodičům, ale také výchovným poradcům, učitelům i dospělým zájemcům o vzdělávání. Pořadatelé očekávají, že na letošní ročník dorazí až tisícovka lidí. Trh se koná od 10:00 do 16:00 v hale STaRS. Vstup je zdarma.

  • Prezentace učebních a studijních oborů středních škol pro školní rok 2017/2018
    • možnosti studia pro žáky devátých tříd základních škol
    • vzdělávací nabídka pro dospělé
  • Prezentace povolání
    • ukázky pracovních činností, záběry z pracovišť
  • Prezentace zaměstnavatelů
    • profese žádané na trhu práce, profily absolventů škol

Základní a speciální školy v tomto školním roce ukončí na Frýdecko-Místecku přibližně 1700 žáků, kteří se budou rozhodovat o tom, jak budou dále pokračovat ve své kariéře.

Studenti, kteří jsou v posledních ročnících základních škol, musejí přihlášku k dalšímu vzdělávání podat do 1. 3. 2017. Pokud se jedná o školu, jež vyžaduje k přijetí vykonat talentové zkoušky, musejí žáci přihlášku odevzdat do konce listopadu tohoto roku.