Za vraždu v restauraci půjde cizinec na 11,5 roku do vězení. Byla to poprava, řekl soudce

Za zastřelení hosta v restauraci v Dolních Břežanech u Prahy stráví Gruzínec Avtandil Haas 11,5 roku ve vězení. Po odpykání trestu bude vyhoštěn z Česka na neurčito. Rozhodl o tom pražský vrchní soud, který zamítl jeho odvolání a potvrdil původní rozsudek krajského soudu. Vraždu z roku 2006 soud přirovnal k mafiánské popravě. Rozsudek je pravomocný. Lze proti němu podat mimořádný opravný prostředek, a to dovolání k Nejvyššímu soudu. Haas vinu odmítá.

Případ se stal v noci z 3. na 4. února 2006. Haas přijel do restaurace v Dolních Břežanech a vyhledal ukrajinského občana, který se bavil s přáteli v prvním patře objektu. Oba muži spolu odešli do přízemí, kde přes hodinu hovořili. Když se Ukrajinec otočil a chtěl odejít, obžalovaný podle spisu vystřelil z krátké vzdálenosti z pistole a zasáhl muže do hlavy. Ten po převozu do nemocnice zemřel.

Haas tvrdí, že vraždu nespáchal. Jeho advokáti se dnes snažili původní rozsudek zvrátit. Podle nich byl nepřiměřeně přísný a v rozporu s provedenými důkazy. Právníci například zpochybňovali kamerové záznamy, které incident zachytily, nebo práci policie. Soud však odvolání zamítl jako nedůvodné.

Trest by dnes byl přísnější

Podle předsedy odvolacího trestního senátu Jiřího Lněničky byly provedeny všechny relevantní důkazy. Jejich vyhodnocení je logické a přesvědčivé. Hlavním důkazem byla výpověď pracovníka restaurace, který slyšel výstřel z pistole, přiběhl na místo, odkud se rána ozvala, a zahlédl obžalovaného, jak nastupuje do auta a odjíždí. Jeho popis události potvrdili další svědci.

„Bylo jednoznačně prokázáno, že poškozeného usmrtil obžalovaný. Byla to poprava zezadu do hlavy bez možnosti obrany,“ uvedl Lněnička. Dodal, že uložený trest je ještě poměrně mírný. Soudy totiž musely případ posuzovat podle starého trestního zákona, kde mu hrozilo 10 až 15 let vězení. Pokud by vraždu spáchal po roce 2010, hrozil by mu přísnější trest.

Česká justice Haase z vraždy obvinila v roce 2008. Kauza se pak přesunula do Gruzie, kde byl muž zatčen a strávil rok ve vazbě. V roce 2010 tamější justice jeho stíhání zastavila a případ vrátila do Česka. Haas je od května 2014 ve vazbě, kam putoval poté, co byl zatčen v Bělorusku, které ho vydalo ke stíhání.