Hejtmanem Vysočiny zůstává Jiří Běhounek. Kraj řídí od roku 2008

Hejtmanem Vysočiny zůstane Jiří Běhounek (nestraník za ČSSD), jeho postavení nikdo nezpochybnil. Budoucí krajskou koalici na Vysočině utvoří právě vítězná ČSSD, hnutí ANO, ODS a Starostové pro Vysočinu. Koaliční dohoda by měla být podepsána v týdnu od 24. října.

Běhounek je hejtmanem Vysočiny od roku 2008 a jako nestraník dlouhodobě kandiduje za ČSSD. Od roku 2013 je taktéž poslancem a před dvěma lety uvedl, že si proti doporučení strany ponechá obě funkce – hejtmana i poslance. Výhodou souběhu funkcí je podle něj snadnější jednání s poslanci a ministry. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka naopak řekl, že kumulace funkcí je špatná.

Jím vedená ČSSD sestavila po vítězných krajských volbách v roce 2008 jednobarevnou krajskou radu podporovanou komunisty. Zástupci KSČM poté zasedli v řadě nově vytvořených placených funkcí. Obdobná situace nastala po volbách v roce 2012, kdy na Vysočině vznikla menšinová vláda ČSSD s podporou KSČM; komunisté opět dostali placené funkce předsedů výborů a komisí.

Nyní v krajských volbách opět zvítězila pod jeho vedením ČSSD. Z celkových 45 mandátů v krajském zastupitelstvu jich sociální demokraté získali 11, o šest méně než v minulých volbách. Hnutí ANO má devět křesel a lidovci budou mít stejně jako po volbách v roce 2012 sedm zastupitelů. V novém zastupitelstvu bude také šest zástupců KSČM. Pět křesel má ODS, koalice Starostové pro Vysočinu čtyři a koalice SPD a SPO tři.

Na Vysočině se rýsuje složení krajské rady

Poté, co sociální demokraté na Vysočině v neděli oznámili vznik krajské koalice - ČSSD, hnutí ANO, ODS a Starostové pro Vysočinu, se začíná rýsovat složení devítičlenné krajské rady. Podle dohody v ní bude mít vítězná ČSSD pět mandátů, hnutí ANO dva a dvojblok ODS a koalice Starostové pro Vysočinu po jednom mandátu. 

ČSSD bude mít v radě kromě hejtmana nynějšího náměstka Vladimíra Novotného, současné radní Janu Fialovou a Martina Hyského a jako nováčka projektanta Jana Hyliše. „Když jsme se dohodli, že nebudou žádní uvolnění předsedové výborů, dovedeme si představit tři, popřípadě i čtyři náměstky, aby každá koaliční strana měla zástupce. Záleží na průběhu vyjednávání,“ řekl hejtman Běhounek. Rozdělení resortů podle něj zatím není na pořadu dne