Ulice není volba. Praha připravila kampaň na pomoc lidem bez střechy nad hlavou

V Praze přibude třetí noclehárna pro lidi bez domova. Míst pro bezdomovce tak bude v Praze o dvě stě padesát více než dosud. Zimní noclehárny se pro bezdomovce otevřou 1. prosince a budou v provozu do konce března. Město se zároveň snaží zlepšit vnímání lidí bez domova ze strany veřejnosti a spustilo informační kampaň „Ulice není volba“, která představuje jejich příběhy.

Minulou zimu mělo hlavní město připraveno 184 míst ve dvou noclehárnách. Jestli budou kapacity dostačující, bude podle ředitele Centra sociálních služeb Praha Tomáše Jána záležet na počastí. V případě, že se noclehárny naplní, postaví centrum nouzové vyhřívané stany, nejspíš u noclehárny v Michli. Minulou zimu zaplatila Praha za zimní opatření na pomoc bezdomovcům asi osm milionů korun.

„Noclehárna v Michli je naše, v ní bychom částečně chtěli udělat denní centrum. Vedle je hotel, který máme pronajatý a jednáme s majitelem o odkoupení. Tam by měl vzniknout azylový dům,“ řekl pražský radní pro sociální problematiku Daniel Hodek z ČSSD. Další denní centrum by mělo vzniknout v Praze 6 a magistrát podle radního jedná i s Prahou 5 nebo 7.

Billboardy, film a kniha s bezdomovci

Podle odborníků z centra sociálních služeb vnímají Pražané bezdomovectví jako problém, nikoliv jako složitou situaci, která může potkat i je nebo jejich blízké. Město proto spouští kampaň nazvanou „Ulice není má volba“, jež upozorňuje na jednotlivé příběhy pražských bezdomovců. Putovní výstavu a billboardy připravilo centrum sociálních služeb a stála asi jeden a půl milionu korun. Vzniká také dokumentární film a kniha.

„Cílem kampaně je přimět širokou veřejnost k zamyšlení nad tím, že ne každý bezdomovec se na ulici dostal vlastní vinou a nezvolil si tuto cestu jako životní styl,“ popsal Daniel Hodek. Tolerance lidí i místních samospráv může podle něj přispět i k efektivnějšímu řešení složitých situací lidí, kteří přišli o střechu nad hlavou.

Měla by například vzniknout malá denní centra po celé metropoli, kde by se sociální pracovníci o bezdomovce starali poblíž jejich příbytků a ti by se za sociálními službami nestahovali do středu města, jak je tomu dosud.