V Třeboni začal výlov Rožmberku, cenu kapra určí až konečný objem

UvR: Výlovy rybníků začínají (zdroj: ČT24)

Třeboňští rybáři slavnostně zahájili třídenní výlov největšího českého rybníku Rožmberk u Třeboně na Jindřichohradecku. Podle jejich odhadů bude výnos z letošních podzimních výlovů přibližně 2300 tun ryb. Největší podíl z vylovených ryb tvoří kapr. Společnost Rybářství Třeboň na podzim plánuje výlov přibližně 250 rybníků.

„Sezonu ovlivnil nedostatek vody z předešlých let. Nepříznivé pro nás byly také chladné jarní měsíce. Podle kontrolních odlovů, které jsme dělali, proto odhadujeme, že tento rok bude z hlediska výnosu průměrný,“ řekl předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha.

Výlov Rožmberku je vždy lákavou akcí pro veřejnost. Proto jej třeboňští rybáři pořádají od pátku do neděle. „Lidé zde mohou každý den od rána sledovat naši práci a zároveň ve stáncích ochutnávat různé výrobky z ryb,“ dodal Malecha.

Rožmberk podle něj nepatří z rybářského hlediska mezi atraktivní rybníky. Výnos z něj se každý rok pohybuje kolem 150 tun, což je na plochu více než 600 hektarů podprůměrné číslo.

„Naše nejvýnosnější rybníky se nachází směrem od Třeboně na Veselí nad Lužnicí. Zemědělská půda a krajina je tam úrodnější, což odráží i v těch rybnících. Mezi velice výnosné rybníky patří Horusický, Bošilecký, Dvořiště nebo Velký Tisý,“ uvedl Malecha.

Veřejnost přesto v největší míře navštěvuje právě Rožmberk. Příprava na samotný výlov trvá delší dobu a podílí se na ní řada lidí.  „Vodu vypouštíme zhruba dva týdny předem. Vlastní výlov pak zaměstná 40 rybářů a stejný počet zajišťuje zázemí v okolí rybníku,“ uvedl.

Cenu vánočního kapra určí až konečný objem výlovu

Vzhledem k tomu, že sezona výlovů teprve začíná, nelze podle Malechy předvídat, jaká bude cena ryb na vánočním trhu. „Tu skutečně budeme schopni odhadnout až po slovení rybníků. V současnosti se cena kapra při výlovech pohybuje od 75 korun za kilogram,“ uvedl. Loni před Vánocemi kupovali lidé třeboňského kapra za 77 až 87 korun.

Rybářství Třeboň je největší producent sladkovodních ryb v Evropě. Na tuzemské produkci ryb se podílí zhruba 15 procenty. Roční produkce ryb činí asi 3200 tun, kromě kapra jde o lína, candáta, štiku, sumce, amura, tolstolobika a okouna. Z dalších velkých třeboňských rybníků se kromě Rožmberka budou na podzim lovit ještě rybník Velký Tisý, Záblatský, Krčín a Svět.