Munice přijede do Chrasti na jaře, kraj není proti

Skladování střeliva v bývalém armádním areálu v Chrasti u Chrudimi povolil společnosti Jaro Army Pardubický kraj. Firma začne munici přivážet zřejmě příští rok.

Pardubické hejtmanství povolilo skladování munice v jedenácti objektech, které dříve využívala armáda. Nový majitel je opravil, kraj ještě chce, aby před přivezením střeliva areál lépe zabezpečil. Podle mluvčího krajského úřadu Dominika Bartáka musí Jaro Army postavit plot dlouhý patnáct kilometrů a vysoký dva metry.

Souhlas ještě musí vydat stavební úřad. Stále je ale platné stavební povolení z roku 1951, kdy byl areál zkolaudovaný jako sklad munice. Proti záměru firmy Jaro protestovaly okolní obce. Nyní dostaly rozhodnutí a zvažují, zda ho nějak napadnou. „Zastupitelé ho dostali k vyjádření, jak dále budeme v této věci postupovat,“ uvedla starostka obce Horka Dana Dostálová.

O uskladnění munice v Chrasti jedná Jaro Army již rok. Místní obyvatelé  se obávají, aby se z bývalého armádního areálu nestaly druhé Vrbětice. V areálu na Zlínsku před dvěma lety explodovaly dva sklady. Kvůli výbuchům je obžalováno pět lidí a dvě společnosti.