Čí jsou radniční noviny v Krupce? Všech, a tedy i opozice, připomněl soud

Události v regionech: Opoziční zastupitelé v Krupce se soudně domohli otištění článku (zdroj: ČT24)

Městská opozice v Krupce vymohla u soudu zveřejnění svého článku o hazardu v radničních novinách. List odmítal text vydat, podle mluvčího radnice uváděl nepodložené a urážlivé informace. Podobný spor se v severočeském městě opakoval již podruhé. Také na jaře radnice prohrála soud s opozicí, která se snažila prosadit svůj článek v radničních novinách.

Text, v němž opoziční hnutí Zdravá Krupka kritizuje městskou vyhlášku o hazardu, měl v městském zpravodaji vyjít již před dvěma lety. Podle mluvčího městského úřadu Milana Křivohlavého nevyšel, protože v něm byly „formulace, které se hrubě dotýkaly cti a pověsti našich zastupitelů, lidí na radnici, které byly nepodložené“.

Když radniční list odmítl kritický příspěvek vydat, obrátila se opozice na soud. „Je tam ohromná cenzura. Vedení města nemá žádný zájem, aby se občané dozvěděli věci, které vedení nedělá v souladu se zákonem,“ řekla zastupitelka za Zdravou Krupku Miloslava Bačová.

Opozice u soudu nakonec uspěla – jak u okresního, tak po odvolání města u krajského. Ten však do textu mírně zasáhl. Jedna změna byla technická, druhá se týkala věty, jež tvrdila, že  výnosy z hazardu jdou do rukou lidí na radnici. Na to opoziční politici přistoupili. „Nebylo prokázáno, že by na hazard a zisky z hazardu byli napojeni třeba radní. Souhlasíme s tím, že je možné tuto větu vyhodit,“ připustila Bačová.

Radnici, která za vydávání listu platí 45 tisíc korun měsíčně, ale taková úprava nestačí. Poukazuje, že několik podobných obvinění v článku zůstalo. Podle mluvčího Křivohlavého proto nejspíše bude následovat dovolání k Nejvyššímu soudu. To však nemá odkladný účinek, článek by tak v radničních novinách měl vyjít.

Soudní spor o vydání článku kritického k vedení města se v Krupce opakoval již podruhé. Letos na jaře rozhodl krajský soud ve sporu kvůli článku o prodeji pozemků, jenž v radničních novinách sice vyšel, ale značně zkrácený. Podle mluvčího to bylo proto, že původní text „by zahltil prakticky dvě plné stránky našeho vydání“. I v tomto sporu se postavil krajský soud za opozici a v listu musel text vyjít, i když se radnice obrátila ještě na Nejvyšší soud.

Radničních novin se týká novela, která před třemi lety pozměnila tiskový zákon. Spory v Krupce ukázaly cestu, po níž se již vydali opoziční zastupitelé i v několika dalších městech. Soudy tak rozhodují o stížnostech na postupy radnic například v Brně, Litoměřicích nebo Světlé Hoře.