Řidiči v okolí škol porušují předpisy. Neodradí je značky, radary ani strážníci

Události: Nezodpovědné chování řidičů v blízkosti škol (zdroj: ČT24)

Policisté upozorňují na nezodpovědné chování řidičů v blízkosti škol – hlavně ve velkých městech. Například v Karlových Varech je od úmyslného porušování předpisů neodrazuje ani přítomnost strážníků. Ti jen ve středu ráno napočítali desítky přestupků.

Jedna základní škola stojí v Karlových Varech přímo naproti budově městské policie. Silnice mezi nimi je jednou z nejrušnějších ve městě. Auta se tam jen obtížně vyhýbají. A i když to dopravní značka zakazuje, během pěti minut tam reportér ČT napočítal reportér pět řidičů, kteří na místě zastavili.

Ani zákaz vjezdu tak řidičům nezabrání, aby jezdili až před dveře školy. „Jezdí mezi dětmi, pak couvají. Jsou to nebezpečné situace,“ popisuje strážník Roman Ungr.

U sousední školy zase auta parkují přímo v křižovatce. „Nějaký nepozorný řidič, který jel z blízkého parkoviště dost rychle, málem přejel naše dítě,“ popisuje ředitel Základní školy Poštovní Jan Poula. Na přechodu v Libušině ulici už jeden řidič dokonce školáka srazil.

Řidičům domlouvají i ředitelé škol

Policisté u škol měří i rychlost aut. Nijak se u toho neskrývají, přesto během 15minutového měření překročilo povolenou rychlost pět motoristů.

Řidičům, kteří se v okolí škol nechovají, jak by měli, se snaží domluvit i sami ředitelé. „Někteří rodiče jsou ale velmi nepříjemní a sprostí,“ říká Jan Poula.

I když se na bezpečnost u karlovarských škol hned od rána soustředí všichni strážníci, kteří můžou, je jich na takovou práci málo. Před rozdáváním pokut proto dávají přednost řízení dopravy přímo na přechodech.