Adventní trhy na Staroměstském náměstí bude i nadále pořádat firma Taiko

Staronovým organizátorem trhů je firma Taiko (zdroj: ČT24)

Pražští radní vybírali nového pořadatele vánočních nebo velikonočních trhů v hlavním městě. Smlouvu nakonec znovu uzavřeli s firmou Taiko, která už trhy v minulých letech pořádala. Podle nové smlouvy bude za pronájem na Staroměstském a Václavském náměstí platit čtyři miliony korun ročně. Opozice však výběr kritizuje.

Taiko trhy pořádalo od roku 2004, před dvěma lety ale dostalo od města výpověď. Podle minulého vedení města byla smlouva nevýhodná. Původně platila firma za rok 2,66 milionu.

Trhy nabraly zpoždění, ohroženy prý ale nejsou

Taiko teď čeká poměrně horečná příprava vánočních trhů, musí například vybrat a postavit na náměstí vánoční strom. V minulých letech přitom výběr vhodného kandidáta začínal už o prázdninách.

Radní pro majetek Karel Grabein Procházka (ANO) připustil, že soutěž byla vyhlášena pozdě a vyhlášení vítěze má skluz. Zároveň ale ujišťuje, že trhy ohroženy nejsou. „Již podle původního plánu bylo předpokládáno vyhlášení vítěze v polovině září,“ řekl. Firmy o tom prý věděly a byly připraveny.

Firma se také musí domluvit s prodejci, kteří budou na náměstích ve stáncích prodávat své zboží. Sortiment, jenž se bude smět na trzích prodávat, je rozdělen do tří kategorií – povinný, doporučený a povolený.

V první kategorii jsou například mikulášské metly, stromky nebo vánoční ozdoby a svícny. V druhé skupině jsou vína, řemeslné výrobky, pochutiny nebo knihy. Skupinu povoleného sortimentu pak tvoří umělé květiny, keramika, šperky z přírodních materiálů či hračky.

Adventní trhy v Praze
Zdroj: Reuters/David W. Černý

Vyřazená firma zvažuje žalobu

Magistrátní majetková komise vybrala Taiko zhruba v polovině srpna. Druhá firma, která postoupila do dalšího kola tendru – Farmářské trhy –, nabídla nižší roční nájemné. Dvakrát po sobě korunu, od roku 2018 by to pak byl milion korun. Způsob soutěže se však nelíbil společnosti Zahrada Čech, která byla podle jejího názoru neprávem vyloučena. Tyto námitky bude hlavní město teprve řešit. 

Důvod, proč hlavní město firmu ze soutěže vyřadilo, byl podle radního Procházky vzhled stánků. Komisi se prý nelíbily: „Je to samozřejmě rozhodnutí subjektivní. Na druhé straně ta komise se na tomto rozhodnutí shodla poměrně výraznou většinou,“ dodal radní pro majetek. 

Vyřazená společnost, kterou z části vlastní město Litoměřice ale zvažuje, že na Prahu podá trestní oznámení. „Minulou středu proběhlo jednání mezi místostarostou Litoměřic, zástupcem Zahrady Čech a radním panem Procházkou a ten nám výslovně řekl, že bude výběrové řízení zrušeno a požádal nás, abychom v tom nepodnikali žádné kroky, protože my jsme byli připravení podat stížnost,“ kritizuje Michaela Mokrá ze společnosti Zahrada Čech.

Opozice výběr firmy kritizuje

Kritika zaznívá také ze strany opozičních TOP 09 a ODS. „Je to dokonale absurdní. Před dvěma lety dostalo ,Janouškovo' Taiko padáka, protože platilo málo. Rok a půl rada nedělala nic a teď se tváří jako zachránci. Ale do problémů se dostali sami. V řízení byly lepší nabídky. Firmy byly vyřazovány, ani nikdo neví pořádně proč,“ kritizuje zastupitel Václav Novotný (TOP 09).

Předseda pražské ODS Filip Humplík pak řízení označil za parodii. „Pokud je součástí řízení věta: při hodnocení nabídek není pronajímatel vázán žádnými předem stanovenými kritérii – jedná se spíš o parodii na primátorkou proklamovanou transparentnost.“

O firmě Taiko se v médiích mluvilo ve spojení s podnikatelem Romanem Janouškem. V dozorčí radě firmy seděla od roku 2004 do roku 2009 jeho manželka Simona Steiningerová. Firma ale v minulosti opakovaně spojení s Janouškem popírala.