Expolicista Slanina odsouzený v kauze takzvaného Toflova gangu podal ústavní stížnost

Bývalý policista Eduard Slanina se jako první z devíti potrestaných v kauze takzvaného Toflova gangu obrátil na Ústavní soud. Stížnost podal už v září, dosud o ní ústavní soudci se zpravodajem Jiřím Zemánkem nestihli rozhodnout. V případu byla odsouzena skupina expolicistů a jejich kompliců za to, že vydírali jihomoravské podnikatele.

Slanina už dříve dosáhl snížení trestu z osmi na sem let u Vrchního soudu v Olomouci. Podle soudců byly totiž některé z jeho skutků už promlčené. Ve vězení je za poskytování informací dalším odsouzeným ze spisů, a navíc podle verdiktu osloval vytipované oběti vydíraní. Jeho původní navržený trest byl v délce 12 let a šesti měsíců nepodmíněně. 

Všech devět odsouzených se také obrátilo na Nejvyšší soud, který ale jejich dovolání v létě odmítl a potvrdil tak předchozí odsuzující verdikt. Zrušil pouze rozsudek nad Petrem Křipským kvůli rozporům v důkazech. V jeho případě bude tak znovu rozhodovat brněnský krajský soud. 

Obětem hrozili vraždami a únosy dětí

Odsouzení dostali tresty od tří do devíti let vězení. Podle pravomocného rozsudku bývalí policisté a jejich komplici vydírali podnikatele na jižní Moravě. Podle obžaloby se dopustili až 20 vydírání, na kterých si vydělali miliony. Svým obětem hrozili vraždami i únosy dětí. Vyděrači podnikatele nejdříve křivě obvinili a následně jim nabídli, že kauzu zahladí, pokud dostanou zaplaceno. Za tuto pomoc si údajně žádali úplatek v rozmezí od deseti tisíc až do několika milionů.

Advokáti odsouzených v minulosti poukazovali na to, že řada důkazů stojí na svědcích s bohatou kriminální minulostí. Nad vyšetřováním podle nich nebyla žádná účinná kontrola a dozor, kriminalisté rozkrývající trestnou činnost podle advokátů překrucovali důkazy.

Vyšetřování složité kauzy začalo kolem roku 2009. Následující rok se stal obětí vraždy bývalý vyšetřovatel brněnské hospodářské kriminální policie Michal Tofl, po kterém údajný gang dostal mediální jméno. Justice za vraždu pravomocně poslala na 19 let do vězení Radka Sobotku a Tomáše Trkana.