V Chocni chybí parkování u školy, petici už podepsalo tisíc lidí

V Chocni chybí parkovací místa u školy (zdroj: ČT24)

Lidé v Chocni si stěžují na chybějící parkování u základní umělecké školy. Po městě proto koluje petice, která požaduje víc míst přímo u školy. Na radnici přitom není spor o to, zda škola více míst k parkování potřebuje – zastupitelé se ale neshodnou v tom, zda kvůli parkovišti kácet v nedalekém parku.

Petici inicioval ředitel umělecké školy Jiří Kopecký: „Plno lidí se svěřovalo s tím problémem mně, tak jsem říkal, zkusíme to.“ V devítitisícovém městě už petici podepsala asi tisícovka obyvatel. 

Základní umělecká škola sídlí na choceňském zámku, těsně u rušného kruhového objezdu. Pokud by mělo nové parkoviště vzniknout přímo u školy, pak je jedinou šancí místo vzadu za budovou u zámeckého parku. A právě v tom je jádro úrazu: část zastupitelů totiž odmítá kácet stromy. 

„My bychom se rádi dostali na 20 až 25 komfortních a do zeleně citlivě zasazených míst,“ uvedl místostarosta města Vojtěch Štancl (nestr. za KDU-ČSL). „Jakmile jednou zasáhnete do toho parku, tak to je otvírák, který umožní zásahy i z jiné strany,“ obává se zastupitelka Dagmar Bláhová (nez.). 

Park se zámkem patří městu Choceň a je zapsán jako kulturní památka. Radnice už část zeleně v územním plánu pro parkoviště vyčlenila, ale odpůrci parkování přímo u školy mají protinávrhy. Nedaleko školy je prý plno parkovacích míst, která lze využít hned a bez kácení, upozorňuje zastupitel Martin Grundman (nez.). 

Podle místostarosty Štancla je i tato varianta ve hře a radnice se jí bude zabývat. Jasněji by mohlo být po příštím jednání zastupitelstva, na kterém chce ředitel umělecké školy petici předložit.