Hnutí Severočeši.cz definitivně vypadlo z krajských voleb

Hnutí Severočeši.cz definitivně vypadlo z krajských voleb. Krajský soud zamítl jejich žalobu proti úřadu Ústeckého kraje, který rozhodoval o vyškrtnutí kandidátky. Severočeši.cz v reakci uvedli, že budou v Ústeckém kraji žádat o opakování voleb. Rozhodnutí soudu o zamítnutí své žaloby považují za ukvapené.

Severočeši jsou déle než dva roky rozděleni na dva tábory. Členy kolem podnikatele Jiřího Zelenky a křídlo z Mostu, ve kterém je například první místopředsedkyně hnutí Hana Jeníčková. Spory nakonec skončily u mosteckého soudu, který v létě rozhodl, že valná hromada z února 2014 je neplatná. Poslanec Bronislav Schwarz tím tehdy přišel o funkci předsedy hnutí.

Kandidátku Severočechů.cz nechala minulý týden coby zmocněnkyně odvolat právě Jeníčková. Svůj krok zdůvodnila rozsudkem soudu. Schwarz se Zelenkou podle ní neměli právo kandidátku podat. Křídlo, které má blízko k Zelenkovi, chtělo ale žalobou odvolání kandidátů zvrátit. Soud jim ale nevyhověl.

„Žaloba byla krajským správním soudem shledána nedůvodnou. Zásah v podobě vyškrtnutí z kandidátní listiny byl učiněn v souladu se zákonem,“ řekla mluvčí soudu Marcela Trejbalová. Soud má teď měsíc na písemné odůvodnění rozhodnutí, zatím je zveřejněna jeho zkrácená verze. Severočeši mohou podle Trejbalové podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Hana Jeníčková
Zdroj: Ondřej Hájek/ČTK

Schwarz v reakci na rozhodnutí krajského soudu řekl, že hnutí bude žádat opakování krajských voleb v Ústeckém kraji: „Budeme chtít opakovat volby, protože si myslím, že to Jeníčková udělala (odvolání kandidátů) ze msty. Domnívám se i, že se krajský soud v rozhodnutí ukvapil.“ 

Schwarz poukázal i na rozdílný postup úředníků krajského úřadu a mosteckého magistrátu. Jeníčková totiž požádala o stažení i v případě senátorské kandidátky na Mostecku Aleny Dernerové, mostečtí úředníci ale k její žádosti nepřihlédli. Dernerová tak zůstává platnou kandidátkou a ve víkendových volbách bude na Mostecku obhajovat mandát.

Hnutí je od léta bez vedení

V hnutí panuje od léta bezvládí. Předsedu nemá a první místopředsedy má naopak dva. Tutéž funkci používá vedle Zelenky i představitelka druhého křídla Jeníčková. Mostecký soud ale ve čtvrtek doplnil už pravomocný rozsudek z léta, kdy rozhodl o neplatnosti volby Schwarze předsedou. Nyní zrušil i volbu Zelenky prvním místopředsedou. Rozsudek, který ho zbavil funkce, ale není pravomocný. Schwarz uvedl, že se hnutí proti rozhodnutí mosteckého soudu odvolá.

Podle soudkyně Radky Kryndlerové mostecký okresní v létě vyjmenoval jednotlivá usnesení, která po zrušení valné hromady z února 2014 pozbyla platnosti. Zvolení Zelenky místopředsedou ale mezi nimi nefigurovalo. Okresní soud to nyní napravil.

Severočeši.cz
Zdroj: Facebook/Severočeši.cz

Rozkol v hnutí začal v roce 2013, jedna frakce se shromáždila kolem Zelenky a druhá kolem bývalého předsedy Františka Ryby a místopředsedkyně Hany Jeníčkové. Zelenkova frakce na začátku roku 2014 na valné hromadě nechala Jeníčkovou a další členy předsednictva odvolat, došlo ke změně stanov i volbě Zelenky. Druhá část hnutí namítala, že valná hromada byla nezákonná. S tím souhlasil soud, jeho verdikt vrátil Jeníčkovou do funkce. Na konci září z titulu místopředsedkyně nahradila dosavadního volebního zmocněnce Severočechů.

V krajských volbách v roce 2012 získali Severočeši devět mandátů a byli třetí nejsilnější stranou zastupitelstva.