Další čerpací stanice prodávala nekvalitní benzin. ČOI ji zapečetila

Česká obchodní inspekce zapečetila čerpací stanici v Břestě na Kroměřížsku. Kvůli nevyhovujícímu benzinu. Stejná čerpací stanice už měla problémy v minulosti. Za posledních pět let jí inspekce uložila pět pokut. Letos zakázala ČOI prodávat benzin, naftu nebo jinou pohonnou hmotu už na devatenácti místech.

Na čerpací stanici v Břestě na Kroměřížsku už si řidiči benzin nenatankují. Tankovací pistole inspektoři ČOI přelepili a zapečetili. Rozhodli tak na základě laboratorních analýz. „ Našli jsme v benzinu mechanické nečistoty a neodpovídal obsah síry,“ řekl ředitel ČOI Brno Karel Havlíček.

Provozovatel benzinové pumpy bude muset nekvalitní benzin ekologicky zlikvidovat a nádrže pak vyčistit. Řidiči, kteří špatný benzin natankovali, by ho měli ideálně zředit kvalitním. Pokud auto nehlásí problém. Pokud ano, je lepší ho vyčerpat. „Co se týče velkého obsahu síry, tak dojde následně k poškození katalyzátoru a kyslíkové sondy,“ vysvětlil majitel autoservisu Radim Ondráček.

Inspektoři ČOI znají čerpací stanici v Břestě velmi dobře. Za posledních pět let tam rozdali pokuty za tři a půl milionu korun. Místní se této benzince vyhýbali. Právě kvůli její špatné pověsti. „Čerpal jsem tady do té doby, než mi auto začalo kašlat a výfukové plyny smrděly. To s benzinem nemělo vůbec nic společného,“ řekl jeden z místních řidičů. Čerpací stanice byla nějakou dobu uzavřená, pak změnila provozovatele. Na dveřích je stále nápis „zkušební provoz“. Ani nový provozovatel ale podle zjištění ČOI není poctivý.

Loni zkontrolovali inspektoři v Česku víc než dva tisíce sedm set vzorků pohonných hmot, třicet dva z nich neprošlo. Letos zakázali prodávat benzin, naftu nebo jinou pohonnou hmotu už na devatenácti místech. Všechna pak uvádí Česká obchodní inspekce na svých stránkách