České Švýcarsko si stěžuje na záplavu odhozených vlhčených ubrousků

UDÁLOSTI: Potíže s odpadky v Českém Švýcarsku (zdroj: ČT24)

Národní parky vyzývají české turisty, aby si po sobě odnášeli odpadky a nenechávali je v nejchráněnějších místech české krajiny. Jak upozorňují aktuální případy z Českého Švýcarska, ekologickou zátěž představují i zdánlivě neškodné vlhčené ubrousky – rozkládají se totiž mnohem déle než běžné papírové.

U turistických cest v národních parcích v naprosté většině chybí odpadkové koše, podle ochranářů je to zejména kvůli zdejší zvěři, která by mohla jíst zbytky odhozených potravin i s obalem.

Absence košů ale klade na výletníky větší nároky, než jsou někteří schopni splnit, a správci Národního parku České Švýcarsko tak i teď, po konci hlavní turistické sezony, musí mezi skalní převisy a na frekventovanou cestu k Pravčické bráně vyrážet i třikrát týdně, aby zde uklidili.

Odhozená žvýkačka se totiž rozkládá pět let, pomerančová kůra osmnáct měsíců a i papíru to může trvat až rok. Potíž ovšem způsobují také hygienické potřeby v čele s vlhčenými ubrousky, které se rozkládají mnohem déle než obyčejný papír.

Mluvčí parku Tomáš Salov tak vyzývá návštěvníky, aby si hygienické potřeby odnášeli s sebou zpátky do civilizace – a správce parku Joan Lobotka dodává, že by si turisté mohli vzít příklad i ze svých domácích mazlíčků, a pokud výšlap jejich trávicí trakt neustojí, alespoň po sobě všechno zahrabat.