Na Náchodsku přibývá nakažených meningitidou, původ neznámý

Reportáž: Nemocných s meningitidou přibývá (zdroj: ČT24)

Počty lidí, kteří se ve východních Čechách nakazili meningitidou (nehnisavým zánětem mozkových blan), mírně rostou. Zatímco v pondělí lékaři evidovali pětačtyřicet nakažených, v úterý jich bylo o pět víc. Původ infekce je zatím nejasný a epidemie se drží v oblasti Náchodska.

Nemoc se může projevovat horečnatými stavy, zvracením či úpornými bolestmi hlavy. Příznaky trvají většinou tři až čtyři dny. Hospitalizovaní pacienti pak dostávají infuze, v nemocnici musí pobýt minimálně osm dnů.

Virus je vylučovaný zejména stolicí a jeho přenos je možný při nedostatečné hygieně, nakazit se lze také při kašlání či smrkání nebo kontaminovanými předměty. Hygienici proto doporučují důsledné dodržování osobní hygieny, zejména mytí rukou, vyhnout se účasti na hromadných akcích a vyhýbat se stresu.

Podle náchodské nemocnice je meningitida pro konec léta až začátek podzimu typická a letos se začaly případy na Náchodsku objevovat od půlky září, koncem minulého týdne ale jejich počet skokově vzrostl až na současných padesát pacientů, z čehož devětatřicet případů tvoří děti; jen v úterý v Náchodě na dětském oddělení hospitalizovali pět nových případů.

Meningitida zůstává ve třech ohniscích

„Frekvence se zatím nesnižuje, případy meningitidy jsou přitom prakticky jen ve třech lokalitách,“ uvádí primář dětského oddělení Luděk Týce s tím, že nemoc zůstává v oblasti Náchoda, České Skalice a České Čermné. Její původ je stále nejasný. „Dosud se nám nepodařilo zjistit, že by se infikovaní lidé potkali,“ potvrzuje mluvčí krajské hygienické stanice Veronika Krejčí.

Ani u dětí, ani u dospělých s virovou meningitidou zatím nenastaly při léčbě komplikace, náchodská nemocnice propouští denně v průměru čtyři pacienty do domácího léčení. Nemoc nicméně z části poznamenává chod regionu, například v náchodské základní škole Plhov aktuálně absentuje pětatřicet procent dětí, hlavně na prvním stupni. Mnoho z nich nechávají rodiče doma preventivně. Sama škola pak zrušila cyklistický zájezd pátých tříd a také studijní pobyt sedmých a osmých tříd v Anglii.