Kvůli opravě plynovodu nabírají pražské tramvaje až půlhodinové zpoždění

Oprava plynovodu u Národního divadla a hustší automobilový provoz daný špatným počasím způsobuje až nečekané komplikace pražským tramvajím; linky už druhý den nabírají desítky minut zpoždění, a zatímco v centru metropole stojí v kolonách, v okrajových částech na ně cestující marně čekají.

„Všechny linky mají zpoždění až třicet minut,“ uvedl v úterý odpoledne na svém webu dopravní podnik a přikročil i k nouzovému opatření, kdy kvůli kolabující dopravě až do odvolání zkrátil linku číslo 2 směřující od Petřin do centra. Z Klárova nepojede přes Staroměstskou na Národní třídu a dále do Braníka, ale zabočí na nábřeží Edvarda Beneše a přes zastávky Čechův most, Právnická fakulta a Staroměstská se vrátí na Malostranskou a zpátky na Petřiny.

Potíže s plynovodem

Za kolapsem tramvajové dopravy stojí dva banální faktory. Zaprvé jde o deštivé počasí, kdy vyjelo do ulic hlavního města mnohem více aut. Za druhé pak o výkopové práce u křižovatky u Národního divadla.

Kvůli opravě plynovodu musel dopravce odklonit linku číslo sedmnáct z Masarykova nábřeží a poslat ji od divadla přes Národní třídu a Myslíkovu k Mánesu. Teprve od Jiráskova náměstí pokračuje v běžné trase. Kvůli kolapsům a přetížení centra včetně křižovatky u Lazarské se u linky prodloužily intervaly na osm minut. Dosud jezdila sedmnáctka ve špičkách každé čtyři minuty.

Podle mluvčí pražského dopravního podniku Anety Řehkové potrvají práce u Národního divadla do 10. října. Hlavně v centru by tak měli lidé raději využívat metro, které není závislé na povrchové dopravě.