Aktivisté Greenpeace přespali na věži elektrárny Chvaletice. Protest trvá

Jedenáct aktivistů ekologické organizace Greenpeace zůstává na chladicí věži elektrárny Chvaletice. Věž obsadili v pondělí, protestují proti modernizaci a prodloužení provozu elektrárny. Podle aktivistů to přinese další zhoršení životního prostředí.

V úterý odpoledne pokračovali druhou částí transparentu, o znění lidé hlasovali na Facebooku. Celý nápis zní: Již brzy mimo provoz. Vyvěšení druhé části přihlíželo jen několik kolemjedoucích automobilistů. V pondělí při vyvěšování první části se před elektrárnou shromáždilo několik stovek dělníků a zaměstnanců podniku.

Aktivisté ještě chtějí kolem věže ovinout červenobílou pásku se jmény lidí, kteří na internetu podepsali petici NeChvaletice.

Podle vedení elektrárny jdou škody do milionů

Provoz elektrárny protest Greenpeace neohrožuje. Dva bloky jsou odstaveny kvůli modernizaci, zbývající dva kvůli nedávnému požáru dopravníku uhlí.

Podle generálního ředitele elektrárny Luboše Pavlase ale aktivisté způsobili značné škody. Policie je vyčíslila zhruba na 100 000 korun, Severní energetická mluví o podstatně vyšší částce; podle mluvčí společnosti Gabriely Sáričkové Benešové se řádově jedná o miliony korun, v případě poškození pláště chladicí věže by to byly i desítky milionů.

Aktivisté z Greenpeace vylezli na věž chvaletické elektrárny
Zdroj: Twitter/Greenpeace ČR

Podle elektrárny aktivisté prostříhali žiletkový plot, poničili zábranu proti vstupu na věž a navrtali mnoho otvorů do zdiva. „Skořepina je silná jen 15 až 20 centimetrů. Budeme muset postavit lešení a věž zkontrolovat, jen lešení stojí desítky tisíc,“ upozornil Pavlas.

„Dosud zjištěné škody, jako je rozstříhání plotu, vrtání do pláště chladicí věže a další, postupně vyčíslujeme. I pokud aktivisté nepoškodili ochranný nátěr věže, jak uvádí posudek Greenpeace, jedná se o škodu v řádu milionů korun. Je-li však plášť poškozen, vyšplhá se na desítky milionů,“ uvedla mluvčí.

Spor o modernizaci

Dva ze čtyř kotlů elektrárny z roku 1979 podstupují modernizaci zhruba za 2,5 miliardy korun, po níž by mohly být v provozu do roku 2030. Greenpeace tvrdí, že podle původních slibů měla být elektrárna odstavena nejpozději v roce 2020. Vlastník elektrárny, společnost Severní energetická, považuje nesouhlas Greenpeace za absurdní, protože modernizace sníží emise škodlivých látek i prachu.

Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v zemi. V provozu je od roku 1979. Pracuje v ní asi 350 lidí. Do provozu by měla být elektrárna uvedena opět v polovině října. Její instalovaný výkon činí 820 MW.