Ministerstvo kultury hledá nového ředitele Památníku Lidice

Ministerstvo kultury hledá nového ředitele Památníku Lidice. Na post vypsalo konkurz. Dosavadní ředitel Milouš Červencl odchází do důchodu. Posláním památníku je připomínat oběti nacistického napadení obce v roce 1942, které nepřežilo 340 z více než 500 lidických obyvatel.

Památník byl postaven v roce 1962, jeho součástí je i muzeum, využívá také galerii v centru obce, kde je expozice Lidické sbírky, konají se zde výstavy včetně Mezinárodní dětské výtvarné výstavy Lidice. Na jaře příštího roku bude otevřena nová expozice, která ukáže původní poválečnou lidickou domácnost včetně vybavení.

Návštěvnost památníku v posledních letech stoupá, loni přesáhla 46 000 lidí, z toho přibližně čtvrtinu tvořili cizinci. „Letos předpokládáme rekord,“ řekl Červencl. Své rozhodnutí skončit nekomentoval, další, například externí spolupráci s památníkem neplánuje.

Letos pětašedesátiletý Červencl vede památník od roku 2005, kdy uspěl v konkurzu. Je mimo jiné držitelem ceny Zlaté srdce pro Evropu udílenou Kruhem přátel česko-německého porozumění.

Sousoší lidických dětí
Zdroj: ČT24

Památník už také několik let řeší kauzu spoluautorství sousoší zavražděných lidických dětí. Sochař Jiří Hampl se s institucí soudil, aby jeho jméno bylo doplněno na informační desku u sousoší. Ta dosud připisovala výhradní autorství Hamplově manželce Marii Uchytilové. Sochař ale tvrdil, že dílo vytvořil společně se svou ženou. Pražský vrchní soud letos v září jeho spoluautorství přiznal. Památník zvažuje dovolání k Nejvyššímu soudu.

Nacisté Lidice vypálili 10. června 1942. Důvodem byla domnělá souvislost jednoho z obyvatel s atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. V Lidicích bylo zastřeleno 173 mužů, ženy byly odvezeny do koncentračního tábora v Ravensbrücku a děti, kromě několika, zavraždili nacisté plynem. Po ukončení války se domů vrátilo 143 žen a 17 dětí.