Pohřební služba přišla o licenci. Nevhodně zacházela se zesnulými

Živnostenský úřad v Jeseníku odebral místní pohřební službě licenci pro pohřebnictví. Případ se odvíjí od kauz, které se staly v letech 2012 až 2013. Podle redaktora České televize Jana Pirkla byla tehdy těla zemřelých lidí převážená z Technických služeb Jeseník do krematorií i několik týdnů po úmrtí – nebyla přitom zmražená.

Těla měli pracovníci pohřební služby převážet už ve stádiu rozkladu. Zákon ale jasně říká, že pokud ke kremaci nedojde do sedmi dnů od úmrtí, musejí se těla zmrazit. Nový ředitel technických služeb Jaroslav Ryčl se už podle vlastních slov zasadil o nápravu a k takovému konání už podle něj nyní nedochází.

Pohřební služba v Jeseníku

Firma, která se proti odebrání licence odvolala, už uvedla, že by pro region byly zajištěny pohřební služby i tehdy, kdyby její odvolání nebylo úspěšné. Jak totiž zjistil Jan Pirkl, společnost už stačila založit dceřinou firmu s ručením omezeným, která by pohřebnictví mohla rovněž vykonávat.

„Odvolání společnosti nyní řeší krajský úřad. Má na to lhůtu od 30 do 60 dní. Verdikt by měl být znám do konce října,“ dodal Jan Pirkl. 

Polovina služeb nedodržuje předpisy

Podle České obchodní inspekce (ČOI) polovina poskytovatelů pohřebních služeb nedodržuje právní předpisy. Inspektoři to zjistili při kontrolách ve druhém čtvrtletí.

Pohřební služby nejčastěji neinformují pozůstalé o svých cenách nebo nevydávají písemné potvrzení o převzetí objednávky. ČOI za to uložila 41 pokut v celkové hodnotě 73 000 korun. Inspektoři zjistili pochybení při 47 z 95 kontrol.

Vedle neinformování o cenách a chybějících potvrzeních některé pohřební služby také prodaly výrobky nebo poskytly služby za jiné ceny, než bylo sjednáno. V pěti případech nebyly prodávané výrobky řádně označeny a jednou prodávající použil úředně neověřené měřidlo.

„Vzhledem k tomu, že v této specifické oblasti služeb stále dochází k porušování zákona, bude kontrolní akce pokračovat i v dalším čtvrtletí tohoto roku,“ dodal Fröhlich.