Vnitro žaluje Prahu kvůli změně stanov firem města

Ministerstvo vnitra zažalovalo pražský magistrát kvůli změně stanov městských firem bez souhlasu zastupitelstva. Uvedl to server Aktuálně.cz. Rada města změnila stanovy osmi akciových společností, včetně Technické správy komunikací, Pražské plynárenské, Dopravního podniku či Operátora ICT spravujícího kartu MHD Lítačka.

Podle vnitra je postup rady protizákonný. Ministerstvo už dříve magistrátu písemně oznámilo, že změnu stanov může podle zákona provádět pouze zastupitelstvo, a magistrát má proto změny zrušit. Praha ale na výzvu nereagovala. Ministerstvo proto nyní chce, aby městu nařídil vrácení stanov do původního stavu soud.

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) se hájí tím, že jde o dlouholetou a běžnou praxi v řadě měst. „V posledních 25 letech se aplikuje nejen v Praze, ale v podstatě v celé České republice,“ řekla serveru.

Verdikt nařizující zrušení změn stanov by se tak podle Krnáčové stal precedentem, který by zasáhl další města a kraje. „A navíc máme stanovisko právníků, které náš postup podporuje,“ doplnila.

Podnět podalo občanské sdružení Oživení

Stanovy firmy určují například její zásady hospodaření, práva a povinnosti. Podnět k prověření změn u pražských firem podalo na vnitro podle Aktuálně.cz občanské sdružení Oživení.

„Změnou stanov lze naprosto změnit cíl a fungování společností, o kterých původně rozhodovali všichni zastupitelé. A kvůli tomu skrývají městské společnosti velký korupční potenciál, neboť selhává jejich kontrola,“ řekl serveru právník sdružení Marek Zelenka.