Do afrického Gunjuru pojede 400 kol. Žáci se díky nim dostanou rychleji do školy

V úterý se na cestu do Afriky vydá na 400 bicyklů. Vypraví je obecně prospěšná společnost Kola pro Afriku, která je s pomocí široké veřejnosti sbírala přes půl roku. Žákům v západní Gambii pomohou rychleji dostat se do školy.

„Součástí nákladu je i deset servisních kufrů. Na místo určení, do Gunjuru v Gambii, dorazí kola za měsíc,“ zjistila redaktorka České televize Markéta Radová. Podzimní misi předcházelo třídění a oprava kol vězni v Heřmanickém nápravném zařízení. Na renovaci některých kol se podíleli i další lidé díky podpoře z Úřadu práce

Kola pro Afriku

Kola, která se na podzim dostanou do Gambie, budou určena pro dalších 400 školáků. „V Gambii totiž zůstala ještě nerozdělená kola z jarní mise,“ uvedli organizátoři akce. Kromě nich obsahuje nákladní kontejner také přes 100 ručně šitých batohů pro děti od dobrovolných švadlenek. Děti v nich najdou pastelky od dárců z Ostravy, Plzně a Nového Jičína.

Darovaná kola neputují přímo do rodin, ale do škol, které je rozdělují následně dětem. Hlavní kritérium pro obdržení kola je vzdálenost domova od školy – musí být větší než tři kilometry.

  • Dětem v Gambii poslouží nakonec asi 30 % ze všech vybraných kol. Ne všechna kola jsou totiž podle organizátorů sběru vhodná pro terén v Gambii. Kola, která se do Gambie nehodí (např. úzkoplášťová) opravují a dále využívají na podporu projektu. Některá slouží jako „půjčovací“ v charitní Půjčovně kol pro Afriku na Colours of Ostrava (250–280 kol) jiná jsou prodána na internetu či přes second-hand MOMENT, o.p.s.. Výtěžek ve všech případech podpoří cestu vybraných kol do Gambie. Kola slouží také jako zdroj velmi potřebných náhradních dílů do Gambie a některá v konečné fázi slouží jako zdroj podpory z výkupu sběrných surovin.

O bicykly se v partnerských školách starají mechanici. „Mají zde zázemí pro svou práci, z projektu obdrží servisní kufry s cyklonářadím a pravidelně také náhradní díly. Každý školní mechanik prochází vzděláváním. Tento postup podporuje kvalitu projektu a je pro něj naprosto zásadní,“ dodali zástupci obecně prospěšné společnosti s tím, že jedna taková mise stojí kolem 300 tisíc korun.

Projekt Kola pro Afriku začali dva mladí muži v Ostravě v roce 2012, koncept převzali z Británie. Inspirací se staly charitativní organizace Jole Rider a hnutí Bicycles for Humanity i osobní zkušenosti zakladatelů českého projektu. Jejím posláním je umožnit dětem v Africe cestu ke vzdělání.

Dosud se vybralo přes 5000 bicyklů, které se rozdaly na 52 školách v Gambii. Vůbec prvních 500 horských kol poslali do Gambie organizátoři projektu Kola pro Afriku před třemi lety.