Češi pijí více bylinkových čajů. Jejich produkce každý rok roste

Spotřeba bylinek v Česku roste. Největší výrobna bylinkových čajů v Čejkovicích každý rok prodá produktů o 30 procent více než v předchozím roce. Výrobcům ale chybí čeští pěstitelé. Jen třetina bylinek, které čejkovická firma zpracuje, pochází z domácí produkce.

Jan Kubiš se věnuje pěstování bylinek už téměř 25 let. Na svém poli v Hroznové Lhotě dříve pěstoval měsíček, šalvěj, meduňku i chrpu. „Teď už máme jen růže, protože je víceletá. Výhledově bychom chtěli ještě šalvěj a meduňku, protože je umíme zpracovat,“ okomentoval současnou situaci pěstitel.

Měsíček na svém pozemku má například Vít Janíček. Šíří se mu polem máty z loňské výsadby. „Začal jsem se pěstování bylinek věnovat před dvaceti lety. Nejdůležitější je sušení, se kterým je hlavní problém, aby se to nezapařilo a mělo to krásnou barvu,“ vyjmenoval nástrahy pěstování Janíček.

Nedostatek pěstitelů bylin (zdroj: ČT24)

Tři čtvrtiny produktů putují do zahraničí

Nejen jeho usušená máta nebo šalvěj, ale bylinky i některých dalších pěstitelů končí v největší výrobně čajů v Čejkovicích. „Ve skladu máme zhruba 150 druhů bylin. Ročně nám tu projde asi 300 tun, které zpracujeme a jedna třetina pochází od bio pěstitelů z Česka. Zbytek je z celého světa také z ekologického zemědělství,“ vysvětlil zakladatel firmy Sonnetor Tomáš Mitáček.

Dodal, že důvodem dovozu některých bylin je také to, že v českých klimatických podmínkách nerostou a zdejší pěstitelé je tak nemohou vypěstovat. „Zpracováváme téměř 600 druhů různých směsí, které potom dáváme do různých produktů. V loňském roce jsme z nich 75 procent vyvezli,“ popsal vývoj exportu bylinkových čajů jednatel společnosti Josef Dvořáček.

Celá čtvrtina vyrobených čajů tak zůstává v Česku. „Ten rostoucí podíl bylinkových čajů na českém trhu je poslední dobou extrémní, je daný především zájmem mladých lidí o zdravý životní styl,“ dodal Dvořáček. Podle něj český trh v prodeji bylinkových čajů a koření stoupá mnohem více než evropský trh. Ještě před 25 lety tady ročně vyrobili 3 tuny čaje, nyní je množství stonásobné.