ÚS rozhodl, že exekutor má nárok na odměnu za provedenou dražbu

Exekutor jako prodloužená ruka státu má být podle Ústavního soudu (ÚS) odměněn za provedenou dražbu. Tímto rozhodnutím tak zrušil rozsudky ostravského krajského soudu a Nejvyššího soudu, které nakázaly přerovskému exekutorovi Tomáši Vránovi dát celý výtěžek dražby insolvenčnímu správci.

Své rozhodnutí ÚS odůvodnil tím, že exekutor nemůže být stavěn na stejnou úroveň jako ostatní věřitelé. A také tím, že si v tomto případě konkurují exekuční a insolvenční zákon. „Jak exekutor, tak insolvenční správce vykonávají stejnou nebo obdobnou činnost, jejímž smyslem je vymoci prostředky, aby byli uspokojeni věřitelé. Pokud se to povede i v exekučním řízení, pak není důvod, proč by neměl dostat zaplaceno,“ uvedl soudce zpravodaj Jaromír Jirsa.

Případ se týká exekučního řízení vedeného Vránou proti dvěma lidem, kteří na sebe po tři roky podávaly insolvenční návrh. Když nakonec uspěly, byla už připravená dražba bytu. Podle soudce zpravodaje exekutor Vrána postupoval ve prospěch věřitelů. Kdyby dražbu zrušil, když se dlužníci dostali do insolvence, šel by proti zájmu věřitelů.

Soudce zpravodaj o odměnách pro exekutory (zdroj: ČT24)

Nejvyšší soud si vyložil zákon svévolně

Vrána si po provedené dražbě odečetl odměnu a náklady a zbytek odevzdal insolvenčnímu správci. Ten se ale soudně domáhal celkového výtěžku z dražby. Podle Jirsy je stanoveno, že je povinen vydat správci výtěžek exekuce po odečtení nákladů exekuce. Jenže toto ustanovení podle soudce zpravodaje vyložil NS jinak. „V zásadě v rozporu s textem zákona tak ÚS dospěl k názoru, že je třeba zasáhnout a takové rozhodnutí zrušil,“ dodal Jirsa.  

Soudce zpravodaj také upozornil na to, že Nejvyšší soud své rozhodnutí zařadil do sbírky, která se používá jako pramen závazných právních názorů. „Věřím, že dnešní nález postaví rozpory při souběžném exekučním a insolvenčním řízení do nového světla,“ dodal Jirsa. Problém by podle něj mohl vyřešit jeden procesní předpis, který by takový souběh řízení upravoval.

Tomáš Vrána dříve vedl Exekutorský úřad v Přerově. Nyní stojí v jeho čele Lukáš Jícha, který Vránu letos v březnu obvinil ze zpronevěry zhruba 3,4 milionu korun a podal kvůli tomu trestní oznámení.