Vandal navrtal do 25 stromů chemikálie. Zda přežijí, ukáže jaro

Vandal navrtal v Novém Městě pod Smrkem 25 stromů (zdroj: ČT24)

V lesoparku v Novém Městě pod Smrkem poničil neznámý pachatel 25 stromů. Do kmenů vyvrtal díry a nalil do nich chemikálii – zřejmě herbicid. Případ nyní šetří policie. Pachateli hrozí až jeden rok vězení. Škoda by mohla dosáhnout až na milion korun.

Nejméně dva z poničených stromů uschnou. Jak dopadnou ostatní, bude jasné až na jaře. V lesoparku je celkem 47 stromů, navrtaná je tedy polovina z nich. Některé lípy nebo duby jsou přitom více než sto let staré.

Město objevilo navrtané stromy náhodou, když je chtělo nechat odborně ošetřit. Dendrologové při tom zjistili, že jsou dole u kmenů vyvrtané díry. V některých stromech byly čtyři, někde až sedm.

Pachatel do stromů zřejmě nalil jed několikrát. Všechny díry totiž byly označené zatlučeným hřebíkem a zamaskované mechem. Staré byly odhadem několik měsíců.

V Libereckém kraji přitom nejde o první takový případ. Před třemi lety někdo stejným způsobem navrtával stromy v Jablonci nad Nisou. Poničil jich několik desítek, pachatele se ale dopadnout nepodařilo.