Střelce ze Sudoměřic potrestal soud podmínkou. Podnapilí stříleli z plynové pistole

Za střelbu z plynové pistole potrestal hodonínský okresní soud dva muže ze Sudoměřic podmínkou. Z pistole v blízkosti mateřské a základní školy vystřelili letos v květnu celkem osmkrát. Navíc byli oba silně podnapilí. Kvůli obavám, že jde o možný útok, zasahovala i zásahová jednotka. Jeden z dvojice se na místě odvolal. Případem se tak nadále bude zabývat soud.

Podle Miroslava Michenka se všechno odehrálo velmi rychle. Zda z pistole střílel on, nebo pouze jeho kamarád Jiří Janeček, neví. „To by musel někdo dokázat. Došel jsem jen na návštěvu a oni si tam hráli s bouchačkou. Když jsem viděl tu pistoli, tak jsem říkal ne, běžte s tím pryč. Ve snu by mě nenapadlo, že začne střílet,“ okomentoval střelbu Michenka.

Střílelo se z plynové pistole, kterou si Jiří Janeček pořídil před třemi lety. Podle svých slov ji chtěl ten den jenom ozkoušet. „Jenom jsem to vyzkoušel. Nebyla flinta, to byla poplašná. Když jsem střelil, tak jsem byl doma. Když to chci ozkoušet, tak mám jít do střelnice někam do Soběšic?“ argumentoval před soudní síní Janeček.

Oba přátelé byli v době, kdy padly výstřely, silně opilí. V krvi měli přes dvě promile alkoholu. „Když jsem střílel, tak jsem byl málo opilý,“ dodal Janeček. Proti pondělnímu rozsudku se také ihned odvolal.

Na místě zasahovalo ozbrojené komando

Střelba se ozvala z verandy Janečkova domu v poledne 2. května. Ve chvíli, kdy děti z nedaleké školy a školky chodily na oběd. Kvůli výstřelům policie uzavřela centrum obce a zneškodnit střelce přijela i zásahová jednotka a policejní vrtulník.

Osm výstřelů zaznělo z verandy Janečkova domu
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Nikdo totiž tehdy nevěděl, že muži střílejí pouze poplašnými náboji. Navíc policisté, kteří do domu vtrhli, měli informace, že zbraní je v domě více a nechtěli situaci podcenit. Jinou zbraň než plynovou pistoli, na kterou není třeba povolení, u něj nakonec nenalezli a odvezli jej k výslechu.