Letecká záchranka vyklidí zbrusu novou budějovickou základnu. Dočasně, slíbil Sobotka

UDÁLOSTI: Jihočeskému kraji se nelíbí přemístění LZS do Bechyně (zdroj: ČT24)

Poté, co převezme provozování letecké záchranné služby v Jihočeském kraji armáda, budou její helikoptéry létat z letiště v Bechyni. Kraj proti tomu protestuje, obává se, že vzroste doba, než se záchranáři dostanou do odlehlých částí regionu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) však nyní kraji slíbil, že bude přesun do Bechyně jen dočasný. Poté se ústředí letecké záchranky vrátí do Plané u Českých Budějovic.

Armáda používá k záchranným akcím vrtulníky W-3A, které patří do střední váhové kategorie. Jako takové nebudou moci využívat heliport na letišti v Plané, až armáda na počátku příštího roku převezme provoz letecké záchranky v jižních Čechách. Heliport je přitom zbrusu nový, zahájil provoz loni a patří mezi nejmodernější zařízení svého druhu v Česku.

I proto znějí z krajského úřadu výhrady. Především se však vedení regionu obává, že přesun záchranky na vojenské letiště v Bechyni sníží možnosti záchranné služby. „Důvodem je prodloužení letových časů do určitých jihočeských lokalit,“ uvedl mluvčí Jihočeského kraje Radek Šíma. Navíc se kraj obává, že těžší vrtulníky nebudou moci přistávat na tolika místech jako lehké belly 427 stávajícího provozovatele.

Mluvčí ministerstva obrany Petr Medek však ujistil, že armáda bude představovat plnohodnotnou náhradu současného provozovatele. „Je to úkol, který jsme dostali od vlády, a provoz v Jihočeském kraji zajistíme,“ řekl. 

Sobotka: V Bechyni bude LZS maximálně 4 roky

Podle premiéra Bohuslava Sobotky bude navíc stav, který nastane v lednu, pouze přechodný. „Jakmile bude připraveno celostátní řešení, to znamená, že leteckou záchranou službu bude provozovat státní subjekt s lehkými helikoptérami, tak předpokládám, že se tyto lehké helikoptéry mohou vrátit zpět do Českých Budějovic,“ řekl Sobotka při návštěvě Jihočeského kraje.

Dodal, že zatím nelze říct, jak dlouho bude mít jihočeská záchranná služba stanoviště v Bechyni. Nemělo by to být déle než tři až čtyři roky, nevyloučil ani to, že by mohlo být provizorium kratší.

Jihočeský kraj loni zahájil provoz letecké záchranné služby v nově otevřeném areálu na letišti Planá u Českých Budějovic. Vybudování základny stálo 60 milionů korun. Sobotka dnes uvedl, že moderní zázemí by po dobu, kdy letecká záchranná služba bude působit v Bechyni, nemělo zůstat prázdné.

„Budeme diskutovat s ministerstvem vnitra a dalšími resorty a budeme hledat řešení, jakým způsobem bychom to mohli na to přechodné období využívat,“ uvedl Sobotka.

Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) zopakoval, že nezpochybňuje kompetenci armády v otázce zabezpečení provozu letecké záchranné služby. „Jen jsem požádal, aby toto dočasné řešení bylo nějak limitováno a aby se netýkalo celého tří- nebo čtyřletého období, na které dostala armáda příkaz létat s leteckou záchrannou službou na jihu Čech. Rádi bychom, aby toto období bylo kratší,“ řekl Zimola.

Velká změna přijde v lednu

Leteckou záchrannou službu dosud provozovaly převážně soukromé společnosti DSA a Alfa-Helicopter, po jedné z deseti základen měly na starost policie a armáda. Od příštího roku však státní složky posílí, armáda i policie budou provozovat po dvou základnách.

Na provoz dalších šesti vypsalo ministerstvo zdravotnictví výběrové řízení. Výběrová komise doporučila rozdělit základny po dvou mezi DSA, společnost ATE, která provozuje leteckou záchranku i na Slovensku, a rakouskou Helikopter Air Transport. Proti takovému výsledku však protestuje DSA a nelíbí se ani Ústeckému kraji, kde by měla převzít provoz ATE.