Z vinic na Břeclavsku zmizely tuny hroznů. Pojištění proti krádežím neexistuje

Už třetí případ krádeže hroznů řeší policie na Břeclavsku. Dozrávající bobule s vysokou cukernatostí zloděje lákají každoročně. Pro vinaře jsou to ztráty bez náhrady. Pojistky pro případ krádeže hroznů v nabídce nejsou.

Naposledy řádili zloději v Moravském Žižkově. Ukradli tam tři tisíce kilogramů Veltlínského zeleného. Způsobili tak škodu za asi šedesát tisíc korun. V přepočtu na víno je to až sto padesát tisíc. Brána do vinice je uzamčená. Zloději šli v noci a našli si svou vlastní cestu.

„Prostříhali plot, na tom stromě jsme našli nůžky,“ říká vinař Jiří Maděřič. Zloději museli být zkušení a uměli víno stříhat rychle, přesto jim to muselo trvat několik hodin. „Pokud by byli ve čtyřech, tak je to práce tak na pět hodin,“ dodává vinař.

Plot, hlídky ani fotopasti nepomáhají

Ochránit dozrávající hrozny je složité a stoprocentní obrana neexistuje. Vinohrady procházejí hlídky, kontrolují je ve dne i v noci. Někteří vinaři si také kupují fotopasti. Pojistit se proti krádežím není možné, na rozdíl od pojištění proti mrazům a kroupám. V Česku je pojištěných jen třicet procent vinařů. V Rakousku a Německu díky větší podpoře státu až osmdesát procent.

Stejně jako loni, i letos řeší policie na Břeclavsku zatím tři případy krádeží z vinic. Hrozny zmizely v minulých dnech také u Boleradic. Dva zloděje už chytili přímo, když víc než čtyři sta kilogramů vína odváželi z vinohradu u Bavor. Vinaře netrápí jen zloději, ale i špačci a letos jim velké ztráty způsobilo počasí, především jarní mráz.