Co zapáchá v Mimoni? Už nic, vepřín definitivně skončil

Události v regionech: Mimoň vydražila velkokapacitní vepřín (zdroj: ČT24)

Město Mimoň zakoupilo v dražbě velkokapacitní vepřín, na který si místní obyvatelé dlouhodobě stěžovali. Stojí na okraji Mimoně a do města se z něj šířil zápach. Odkoupení vepřína však éru zapáchající Mimoně ukončilo. Na místě vepřína nejspíše vznikne průmyslová zóna.

Tisíce prasat chovaných v mimoňském vepříně sice jeho bývalý nájemce odvezl, ale až nyní je jisté, že se nevrátí. Město se totiž přihlásilo do dražby majetku po zkrachovalém vlastníkovi areálu, když dostalo signály, že by se chovatel vepřů mohl sám pokusit své někdejší zázemí koupit a vrátit se. Nakonec radnice uspěla. „Měli jsme velké obavy, že ten zahraniční konkurent bude silnější než my, a nakonec to vyšlo,“ podotkl starosta František Kaiser (Mimoňská obroda).

Velký areál s osmi budovami na okraji města totiž z Mimoně po léta činil obzvláště neatraktivní město. „Zvlášť když se obrátil vítr od jihu, tak se vůbec nedalo tady bydlet. Plno lidí také odtud uteklo,“ vzpomněl obyvatel města Karel Holas. Podle starosty „když někdo v
létě přijel, tak se otočil a odjel“. Postrach Mimoňských je však již minulostí. „V současné chvíli jsou podepsané smlouvy a cena je zaplacená,“ ujistil František Kaiser.

Vepřín měla pronajatý německá společnost podnikatele Adriaana Straathofa. V Německu podle médií čelila zákazům chovu za nevhodné zacházení se zvířaty. České úřady však i přes stížnosti místních v mimoňském vepříně pochybení nenašly. Samotný zápach se dá měřit jen obtížně.

„Po té zkušenosti jsme využili příležitosti, že to šlo do konkurzu a bylo výběrové řízení. Tak jsme si říkali, že je to poslední šance, jak definitivně naše město toho zápachu zbavit,“ shrnul místostarosta Mimoně Stanislav Baloun (SOS). Město tak za vepřín zaplatí 24 milionů korun, tedy asi dvojnásobek vyvolávací ceny. Německá společnost na dotazy týkající se dražby nereagovala. Insolvenční správce ale České televizi potvrdil, že zájemců o vepřín bylo více.

Zánik mimoňského vepřína ovšem znamená i konec celé jedné kapitoly chovu prasat. Na Českolipsku to byl poslední podobný velkochov. „Odliv zájmu od vepřového nastal zhruba před deseti lety. Poslední dva roky je totální konec,“ popsal ředitel okresní agrární komory Anton Herman. Město se nyní rozhoduje, co s areálem udělá. V jeho části by měla vzniknout průmyslová zóna. Na pozemek by se mohli přesunout někteří mimoňští podnikatelé, ale i městské zahradnictví. O konkrétním způsobu revitalizace a dalšího využití ale rozhodne až v příštích měsících.