Led na ledečském stadionu není jen na ploše, padá i z děravé střechy

Události v regionech: Ledečský stadion může být nebezpečný (zdroj: ČT24)

Pod střechou zimního stadionu v Ledči nad Sázavou se objevily sítě. I když stadion není zvlášť starý, je jeho střecha ve špatném stavu a její izolace je plná vody. V zimě zmrzne a padající led by mohl ohrožovat bruslaře.

Ledečský stadion je o rok mladší než například pražská O2 arena, jeho stav je však na pováženou. Střecha je prorezlá a dovnitř teče, poškozená je i izolace na stěnách. Když je teplo, na ledovou plochu kape, ale když mrzne, padají dolů kusy ledu. Stalo se to již minulou zimu a před tou nadcházející muselo město investovat 150 tisíc korun do instalace bezpečnostní sítě, která padající led zachytí.

Osazení ochranné sítě je ale jen provizorní opatření. Sice se tak město vypořádalo s výtkami statika, ale stav střechy jako takové nezlepší. Následovat proto musí oprava střechy, která bude stát tři miliony korun a proběhnout by měla na jaře. „Prvky střechy neplní svoji funkci a jsou v podstatě v havarijním stavu,“ podotkl starosta Zdeněk Tůma.

Město se nejspíše nepokusí pohnat k odpovědnosti dodavatele stavby. „Z hlediska právního je minimální šance,“ přiznal starosta Tůma. Na stavebním úřadě se totiž ztratil stavební deník i projektová dokumentace.

Tůmův předchůdce ve starostenském křesle a nynější opoziční zastupitel Petr Vaněk (ČSSD) proto současné vedení města ostře kritizuje. „Chtěl bych vědět, jak se to ztratilo, kdo je za to odpovědný a jak bude současné vedení města řešit ztrátu těchto životně důležitých dokumentů,“ uvedl.

Bývalý starosta má výhrady i k zabezpečení stadionu sítěmi. „Já bych do toho stadionu nevlezl,“ podotkl. Současné vedení města však tvrdí, že se problémy se stadionem neobjevily náhle. Vyskytly se již před čtyřmi lety, takže je mohl řešit i tehdejší starosta.