Institut, kde se rozhoduje o budoucí podobě Prahy, je bez ředitele

Pražská rada odvolala ředitele městského Institutu plánování a rozvoje (IPR) Petra Hlaváčka. Dočasným vedením pověřila ředitelova náměstka Ondřeje Boháče. Podle náměstkyně primátorky Petry Kolínské (SZ/Trojkoalice) skončil Hlaváček ve funkci v souvislosti s přípravou metropolitního územního plánu. Odvolaný ředitel takové zdůvodnění považuje za zarážející.

Podle náměstkyně Kolínské skončil Hlaváček poté, co odmítl odvolat Romana Kouteckého, který je ředitelem plánovací sekce a zodpovídá za přípravu nového územního plánu. Tomu Kolínská vyčítá, že má příprava metropolitního plánu zpoždění. „Ředitel Hlaváček spojil svou funkci s jeho, abych se domohla této změny, musela jsem přistoupit k jeho odvolání,“ řekla Kolínská.

Hlaváček však odmítl, že by byly s přípravou územního plánu problémy. „Nezávislá expertní skupina, kterou si samo město objednalo, přišla se závěrem, že plán je v souladu se zákonem a že by Praha měla pokračovat v jeho pořizování,“ podotkl.

Dodal, že na odvolání Romana Kouckého naléhal již Kolínské předchůdce ve funkci primátorčina náměstka Matěj Stropnický (SZ/Trojkoalice). „Vyhodnotil jsem, že důvodem požadavku nejsou pochybení při přípravě plánu, ale odlišnost Kouckého politických názorů od názorů Stropnického. Když stejný požadavek vznesla paní Kolínská, vyhodnotil jsem, že odvolání by rychlejšímu dokončení plánu rozhodně nepomohlo,“ uvedl Hlaváček.

Petra Hlaváčka sice do čela IPR dosadila až současná rada, ale fungování institutu nakonec kritizovala i primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Město nechalo v IPR udělat audit, který podle ní zjistil několik pochybení. „Čekala jsem nápravu. K té bohužel nedošlo. Je potřebné tuto společnost řídit jiným způsobem,“ řekla.

Za Petra Hlaváčka se přitom postavili zaměstnanci institutu, kteří sepsali i petici proti jeho odvolání. Krok města kritizovali i někteří odborníci na urbanismus. „Rád bych upozornil, že práce IPR za poslední roky byla kvalitativním skokem ve srovnání s předchozími přístupy města ke svému rozvoji,“ zdůraznil vedoucí ústavu urbanismu Fakulty architektury ČVUT Jan Jehlík. Hlaváčka podpořil také architekt Jakub Cigler. „Problémy nelze již dále odkládat rozbíjením institucí ani odvoláváním ředitelů. Je pro mne velkou otázkou, co za cíl má odvolání Petra Hlaváčka vyřešit,“ poznamenal.

V IPR přeměnil bývalý Útvar rozvoje primátor Tomáš Hudeček, institut dostal za úkol připravit nový územní plán a plánovat rozvoj města. IPR se profiluje jako odborné pracoviště se zaměřením na výzkumnou činnost v oblasti architektury, urbanismu, rozvoje, tvorby a správy města. Připravuje tak například rekonstrukci Malostranského náměstí. Architekt Petr Hlaváček do jeho čela nastoupil v únoru 2015, dříve byl proděkanem Fakulty architektury ČVUT.