Proti přehradě Pěčín na Rychnovsku místní protestují. Jinde mají nové přehrady zastání

Plány na nové přehrady. Na Rychnovsku se organizuje protestní petice (zdroj: ČT24)

V Česku by měly vznikat nové přehrady na pomoc se zásobováním vodou při dlouhodobém suchu. Plánují je ve středních Čechách, v Královéhradeckém kraji i na Moravě. Například na Rychnovsku se počítá s přehradou Pěčín na řece Zdobnici. Proti vzniku vodního díla se ale organizuje protestní petice.

Voda z řeky Zdobnice by v případě výstavby přehrady Pěčín zaplavila celkem pětadvacet objektů, z toho osm trvale obydlených. Lidem se to nelíbí a podepisují protestní petici.

Jedním z nejhlasitějších odpůrců je obec Zdobnice. „Nás ta přehrada úplně dopravně odřízne od okolí,“ uvedl starosta Ivan Pártl (nestr.).

K tomu se přidávají i hlasy dalších starostů dotčených obcí stejně jako ochranářů. „Území bylo zařazeno do první a druhé zóny chráněné oblasti, to znamená do těch nejcennějších,“ upozorňuje vedoucí Správy Chráněné krajinné oblasti Orlické hory David Rešl.

Vodní nádrž by měla být dlouhá necelých pět kilometrů, plánovaná délka hráze je přes 330 metrů a předpokládané náklady dosahují sedmi až jedenácti miliard korun.

Mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková upozorňuje, že lokalita nebyla vybrána náhodně. „Je považována za vhodnou už od začátku dvacátého století,“ podotkla.

„Pro nás je toto unikátní profil a samozřejmě hlavním jeho cílem je zásobování Hradecka a Pardubicka pitnou vodou,“ dodal generální ředitel Povodí Labe Marián Šebesta.

Zatím ministerstvo zemědělství obyvatele v oblasti Zdobnice uklidňuje, že zahájení stavby ještě není stoprocentní. „Čekáme na detailnější průzkumy a detailnější studie,“ dodala Ježková. Výsledky by měly být známy do dvou let.

Ve středních Čechách chystané přehrady vítají

Jiné přehrady mají vzniknout u Šanova a Senomat ve středních Čechách. V tomto případě ale záměr místní vítají. Obě stavby už vláda v srpnu schválila. Voda z přehrad by měla pomáhat zemědělcům, továrnám i domácnostem v případě, že dlouho nebude pršet.

„Zastupitelstvo se k záměru postavilo kladně, ze strany občanů v tuto chvíli nemám žádné negativní reakce, problém sucha na Rakovnicku bereme vážně,“ řekl starosta Senomat Tomáš Valer (nez.).

V Šanově dokonce místní vedení o podobné stavbě uvažovalo už před lety, nakonec z ní ale sešlo. „Několik minulých let už jsme se pokoušeli o výstavbu rybníku. Bohužel nikdy se nepodařilo obci na to získat dotace,“ přiblížil starosta Zdeněk Netrh (nez.).

Ale i tady mají přehrady své odpůrce mezi ekologickými aktivisty. „Přehrady nic neřeší. Nedovedu si představit, že by to mělo nějaký zásadní přínos na snížení sucha,“ prohlásil předseda občanského sdružení Živá voda Jiří Malík.

Plocha vodní nádrže v Senomatech bude mít 26 hektarů a vznikne převážně na pravém břehu Kolešovického potoka. V případě Šanova bude nádrž o čtyři hektary menší a vznikne na Rakovnickém potoce. Vzhledem k jejich velikosti ministerstvo zemědělství upozorňuje, že nepůjde o pravé vodní nádrže, ale spíš středně velké rybníky.

„Obě dvě akce by bylo možné realizovat už v roce 2022. Letos v srpnu uložila vláda ministru zemědělství zahájit projektovou přípravu stavby těchto vodních nádrží,“ řekla mluvčí ministerstva zemědělství. Obce Šanov a Senomaty tak čekají na více informací. Povodí Vltavy jim je slíbilo v průběhu podzimu.