Voda v Brně je bez problémů a znovu pitná

Aktuální rozbory pitné vody v Brně a okolí vykazují příznivé výsledky. Už v podvečer tak úřady mohly zrušit doporučení, aby lidé vodu před požitím převařovali. Ve vodě se totiž v minulých dnech vyskytla bakterie způsobující zažívací potíže. Od té doby se ale kvalita pitné vody zlepšila.

Kohoutkovou vodu museli lidé v Brně a některých okolních obcích převařovat od čtvrtka. Skokově se kvůli tomu zvýšil zájem o vodu balenou v lahvích i barelech. Řetězce posílily dodávky, přesto v některých obchodech neochucená voda nárazově chyběla. Hygienici nezaznamenali zvýšený výskyt průjmových onemocnění. Převařování vody brali spíše jako prevenci.

U dvou vzorků kohoutkové vody z pondělka ukázaly následné testy výskyt koliformních bakterií v nízké koncentraci. Brněnské vodárny a kanalizace proto zvýšily koncentraci chloru ve vodě. Podle hygieniků nešlo o havarijní stav ani kontaminaci fekáliemi. Za překročení mikrobiálních ukazatelů nejspíš mohly vyšší teploty - a tedy menší účinnost dezinfekčních prostředků.

Voda v Brně už je podle úřadů v pořádku a nezávadná (zdroj: ČT24)

Obchodní řetězce posílily dodávky balené vody

Obchodní řetězce v reakci na čtvrteční zprávy posílily dodávky balené vody do brněnských supermarketů. Zájem se skokově zvýšil ve čtvrtek, odkdy je kohoutková voda pitná jen po převaření. „Již od včerejšího dne (čtvrtka) jsme posílili závozy balených vod na všechny naše brněnské obchody,“ uvedl mluvčí řetězce Tesco Václav Koukolíček. „Na situaci jsme obratem reagovali a pro zákazníky v našich brněnských prodejnách zvýšili zásoby balené vody,“ uvedla za Ahold Barbora Vanko.

Balenou vodou se zásobovali nejen jednotliví zákazníci, ale také některé instituce, které ji poskytly svým zaměstnancům. Například inspektor provozu Zdravotnické záchranné služby ihned po zprávě vodáren zajistil pro zaměstnance všech výjezdových základen balenou vodu na čtvrtek a pátek.