Plzeňský kraj má nejdražší nemocnice, stěžuje si na pojišťovny

Události v regionech: Plzeňský kraj doplácí na provoz nemocnic nejvíce v celé republice (zdroj: ČT24)

Nejnákladnější provoz krajských nemocnic v celé republice má Plzeňský kraj. Loni dostalo šest jeho zdravotnických zařízení celkem 228 milionů korun, nejvíce potřebovalo nejmodernější z nich – Klatovská nemocnice. Vedení nemocnic si stěžuje na nedostatečné úhrady od pojišťoven.

Nemocnice v Klatovech se jistě má čím chlubit – díky monobloku otevřenému před čtyřmi lety je bezesporu nejmodernější přinejmenším v Plzeňském kraji. Je také výjimečná tím, že v ní ambulantní péče převládá nad tou lůžkovou. V Klatovech funguje celkem 48 ambulancí. I to však přispívá k nákladnému provozu, na který nestačí domluvené platby pojišťoven. „Zhruba ve tři čtvrtě roce dojdou limity, které od pojišťovny máme,“ odhadl kardiolog z interní ambulance Zdeněk Pašek.

Vedení Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje, pod který patří i společnost Klatovská nemocnice, upozornilo, že zatímco totiž počty vyšetření ročně stoupají o desítky procent, paušálové úhrady rostou jen v řádu jednotek. „Děláme zejména v ambulantní složce daleko větší objem péče, než dostaneme od pojišťoven zaplaceno,“ shrnul předseda holdingu Jiří Zeithaml.

Mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý však odmítl, že by měla něco měnit pojišťovna. „Je spíše na místě ptát se v Plzeňském kraji, proč nedokážou hospodařit s penězi,“ řekl s tím, že „v jiných krajích dokáží s prostředky vyjít“.

Hejtman Václav Šlajs (ČSSD) však zdůraznil, že peněz, které kraj nemocnicím přidává, nelituje, ale jde mu o princip. Je přesvědčen, že pojišťovny upřednostňují fakultní nemocnice. „Například klasický porod je v našich nemocnicích výrazně méně placen než ve fakultních nemocnicích, jedná se zhruba o rozdíl 40 procent,“ srovnal.

Oldřich Tichý však upozornil, že s rozdílnými úhradami pro fakultní a krajské nemocnice nemůže nemocnice sama nic dělat. Kdo kolik dostane, stanoví úhradová vyhláška. „Vyhlášku netvoří VZP, ale ministerstvo zdravotnictví,“ odkázal. 

Hospodaření nemocnic však dodává munici krajské opozici. Té je trnem v oku zdravotnický holding, jehož provoz sám o sobě stojí ročně deset milionů korun. Když ho kraj před deseti lety zakládal, argumentoval právě snahou ušetřit. Když se to nedaří, ztrácí podle opozičních stran existence společnosti, která zastřešuje jednotlivé nemocnice, smysl.