Vlak v Čerčanech projel návěstidlem, trať je již průjezdná

Provoz vlaků v železničním koridoru mezi Prahou a Benešovem byl během ranních hodin zastaven. Vlak společnosti Arriva, která tudy od letošního února jezdí, projel ve stanici Čerčany návěstidlem zakazujícím jízdu, sdělila mluvčí Arrivy Nikola Šeligová. Čerčany vede trať pro příměstské vlaky, ale také rychlíky Českých drah na jih Čech. Některé vlaky musely být odřeknuty, událost vyšetřuje Drážní inspekce. Aktuálně ale vlaky jezdí. Na Benešov po jedné koleji, na Týnec nad Sázavou bez omezení.

Mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal zatím pouze uvedl, že šlo o nedovolenou jízdu kolem návěstidla zakazujícího další jízdu s následným rozříznutím výhybky. Nikdo nebyl zraněn, škoda zatím není známa. „U našeho ranního vlaku z Prahy do Benešova došlo k mimořádné události, strojvedoucí projel v Čerčanech návěstidlo zakazující další jízdu. Velmi se omlouváme našim cestujícím i cestujícím Českých drah za komplikace, které jsme v ranní špičce na trati způsobili,“ uvedla Šeligová. „Nedošlo k žádné nehodě, nikomu se nic nestalo. Událost vyšetřujeme,“ dodala.

Cestující Českých drah mohou v úseku mezi Prahou a Čerčany využít vlaky regionální dopravy. Z Čerčan do Benešova České dráhy zajistí náhradní autobusy. Rychlík, který vyjel v pět ráno z Českých Budějovic do Prahy, se vrátí zpět do Benešova, kde jízdu ukončí.

Návěstidlem projel ranní spoj Arrivy, který z Prahy vyjel v 06:02. Další spoje tohoto přepravce budou odřeknuty. Jde o vlak vyjíždějící z Benešova v 07:06 a spoj z Prahy v 08:02. Cestující se zakoupenou jízdenkou mohou podle Šeligové požádat o vrácení jízdného.

České dráhy byly do letošního února jediným přepravcem, který na trati mezi Prahou a Benešovem jezdil. Poslední únorový den začala v tomto úseku jezdit Arriva, která patří do skupiny Deutsche Bahn. Arriva se v Česku specializuje především na autobusovou dopravu, na železnici provozuje ještě spojení mezi Šumperkem a Kouty nad Desnou.