Šumavu čekají prudké deště. Meteorologové vyhlásili vysoký stupeň nebezpečí

Důrazné varování před prudkými dešti vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) pro oblast Šumavy a Českého lesa. Od pátečního večera do nedělního rána může napršet až 100 milimetrů. Prudké deště také nejspíše zvednou hladiny vodních toků.

Suché období končí, v pátek odpoledne začne pršet. Na jihozápadě Čech, zhruba v oblasti Šumavy a Českého lesa od Krumlovska po Tachovsko, bude v sobotu vodní opona takřka neprostupná. „Podle aktuálních předpovědních výstupů srážkové úhrny od pátečního večera do nedělního rána na jihozápadě Čech mohou místy dosáhnout 70 až 100 milimetrů,“ varoval ČHMÚ.

Výstraha, kterou ústav vydal, má vysoký stupeň nebezpečí. Především by měli být obezřetní řidiči a při silném dešti dostatečně zpomalit.

Ačkoli meteorologové nevydali výslovnou výstrahu před povodněmi, upozornili, že prudký déšť nejspíše zvedne hladiny vodních toků.

Třebaže se blíží obzvláště vydatný déšť, stále platí zcela opačná meteorologická výstraha.  Týká se trvajícího teplého a suchého počasí, kvůli kterému je zvýšené riziko požárů. Původně vydal meteorologický ústav výstrahu do odvolání, nyní počítá s tím, že potrvá do pátečního večera. „Předpokládané srážky v pátek večer a o víkendu výrazně sníží riziko nebezpečí vzniku požárů,“ uvedl ČHMÚ.